icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Ikhypotheekzo.nl: goed bedacht, uitvoe­ring matig

Eerste indruk | 'Sluit je hypotheek af op de manier die bij u past! Doe delen van het traject zelf en bespaar!', prijkt op de homepage van ikhypotheekzo.nl. Via ikhypotheekzo.nl kun je op 3 manieren een hypotheek afsluiten: met advies, zonder advies en via een combinatie van beide. Maar levert besparen op hypotheekadvies je ook echt winst op?
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  21 maart 2017

ikhypotheekzo

Conclusie

Ikhypotheekzo.nl is goed bedacht, maar de uitvoe­ring laat te wensen over. Op ikhypotheekzo.nl ontbreekt het dienstverleningsdocu­ment, terwijl de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dit verplicht stelt.

Bij na­vraag blijkt bovendien dat de tussenpersonen die op de landkaart staan, (nog) niet akkoord zijn gegaan met de sa­menwerking. Ze zijn per mail slechts op de hoogte gesteld van het initiatief. Het is dan ook twijfelach­tig of ikhypotheekzo.nl de beloofde dienstverlening en tarieven kan waarma­ken.

3 manieren om je hypotheek af te sluiten

Via ikhypotheekzo.nl (sinds februari 2017 in de lucht) kun je op 3 manieren een hypotheek afsluiten:

 • Onli­ne zonder advies, ook wel 'execution only' genoemd (€495).
 • Met advies (€2200).
 • Met een combi­natie van beide: je krijgt advies en levert zelf digi­taal gegevens en documenten aan (€1600).

Hoe werkt ikhypotheekzo.nl?

 • Bij een hypotheek met ad­vies kies je via een landkaart een hypotheekadviseur in de buurt.
 • Wie eerst online begint, heeft later ook nog de mogelijkheid een advi­seur in te schakelen.
 • Wie voor execution only gaat, heeft de keus uit een hypotheek van Lloyds Bank of bijBouwe. De kans bestaat dat je elders een lagere rente kunt krijgen. Kijk in onze hypotheekvergelijker waar je de laagste rente krijgt en bij wie of waar je die hypotheek het voordeligst kunt afsluiten. De advieskosten zijn minder belangrijk dan het hypotheektarief. Bij een hypotheek van €300.000 verdien je de advieskosten van €3000 al terug als je 0,1% minder rente betaalt bij een renteperiode van 10 jaar.

Wie zit er achter ikhypotheekzo.nl?

Achter ikhypotheekzo.nl zit serviceprovider Finsys uit Ge­leen, die als schakel fungeert tussen ongeveer 200 kleine tussenpersonen en 14 hypo­theekaanbieders. Kleine tus­senpersonen gaan in zee met Finsys om hypotheken van zoveel mogelijk banken te kun­nen aanbieden. Banken stellen namelijk vaak de voorwaarde dat een tussenpersoon alleen hun hypotheken mag aanbieden als hij er jaarlijks minimaal een x-aantal verkoopt.

Tussenpersonen betalen een serviceprovider al gauw enkele honderden euro’s per hypotheek die via hem wordt afgesloten. Finsys hoopt dat de aangesloten tussenperso­nen dankzij de nieuwe site meer hypoheken gaan verko­pen, waardoor het bedrijf meer omzet zal maken.

Bekijk ook:

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.