icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Kosten koper horen in hypotheekaanvraag

Nieuws | De Geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) laat Goedkopehypotheek.nl €500 adviesvergoeding terugbetalen aan een klant, omdat geen rekening is gehouden met de kosten koper.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  14 december 2016

bouwdepot

Conclusie

Het Kifid vindt dat de financieel adviseur zich niet heeft gedragen zoals je mag verwachten. Er is geen aantoonbare financiële schade voor de klant. De Geschillencommissie stelt daarom dat de adviseur een deel (€500) van de advieskosten (€2000) moet terugbetalen aan de klant.

Klachten

De klant vindt dat de adviseur van Goedkopehypotheek.nl:

 1. Een fout heeft gemaakt in de hypotheekaanvraag door geen rekening te houden met de kosten koper. Hierdoor is het bouwdepot van €2500 dat de klant wenste mee te nemen in de hypotheek komen te vervallen.
 2. Er niet op wees dat hij zelf de nieuwe woning moest laten taxeren.
 3. Onjuiste informatie gaf over de status van de hypotheekaanvraag. Anders dan de adviseur deed voorkomen bleek dat hij geen hypotheek had aangevraagd.

De klant eist het volledige bedrag voor het advies à €2000 terug van de adviseur.

Uitspraak

Geschillencommissie: 'Het staat niet ter discussie dat de adviseur een fout heeft gemaakt in de hypotheekaanvraag. In de praktijk is het hanteren van de kosten koper in een hypotheekofferte vrijwel altijd de norm. Dat de adviseur dit is vergeten, is daarom een fout die naar het oordeel van de Geschillencommissie niet van een redelijk handelend en redelijk bekwaam opdrachtnemer mag worden verwacht.’

In de tweede klacht gaat de Geschillencommissie niet mee, omdat de klant dit niet heeft bewezen. Wat betreft de derde klacht, stelt de Geschillencommissie ‘het aannemelijk te vinden dat de adviseur pas na bericht van de klant de aanvraag heeft doorgestuurd’. De commissie verbindt hier geen conclusies aan.

Omdat de klant geen schade heeft geleden en de financiering door de adviseur tot stand is gebracht, hoeft de adviseur niet het volledige adviesbedrag van €2000 terug te betalen, maar slechts een deel daarvan à €500.

Klachten over financieel advies

Bij ontevredenheid over financiële dienstverleners kun je verschillende stappen ondernemen. Bekijk de mogelijkheden.

Bron: Kifid.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.