icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Makelaars willen vooraf geld zien

Nieuws | Makelaars vragen soms al honderden euro’s voor het in de verkoop nemen van een huis. Ook het intrekken van een opdracht kan je duur komen te staan.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  2 april 2014

adviseur-financieel

De Consumentenbond liet mysteryshoppers in totaal 24 kennismakingsgesprekken voeren met diverse makelaars voor de verkoop van hun huis. Alleen betalen voor een geslaagde verkoop blijkt niet meer de norm. Bijna alle makelaars rekenen ook advertentie- en opstartkosten, variërend van €150 tot €800. Ook noemen de meeste makelaars de tarieven exclusief 21% btw, wat wettelijk verboden is en bovendien honderden euro’s in de werkelijke kosten kan schelen. Wie niet tevreden is en de opdracht intrekt, wordt soms nog eens met een paar honderd euro extra ‘intrekkingskosten’ afgestraft.

Bij een geslaagde verkoop betaal je bovenop de opstartkosten nog eens een paar duizend euro aan courtage (gemiddeld 1,8%). De opstartkosten worden in 8 gevallen wel (deels) hiermee verrekend.

Onderhandelen

De kosten en inspanningen van makelaars zijn rekbaar voor wie durft te onderhandelen. Let ook op de kleine lettertjes en (minimum)tarieven voor je een verkoopovereenkomst tekent. Lees meer tips in de Geldgids van april/mei.

Nieuw & interessant

 • Vista-hypotheken-eersteindruk
  Eerste indruk  |  20 jun.

  De Vista hypotheek

  Met de nieuwe hypotheek Vista wil de Rabobank de concurrentie aangaan voor de lange renteperiodes, maar lukt dat ook?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  15 jun.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?