icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

MUNT hypotheken

Eerste indruk | Sinds september biedt de nieuwe hypotheekverstrekker 'Munt Hypotheken' aantrekkelijke rentes voor aflossingsvrije, annuïteiten- en lineaire hypotheken. Een drietal pensioenfondsen zorgt voor de financiering. De MUNT hypotheken zijn een verrijking van het aanbod, al blinken ze niet uit in flexibiliteit.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  8 oktober 2014


Merk Dutch Mortgage Funding Company (DMFCO)

Richtprijs € divers


munt hypotheek 272 x 216

MUNT Hypotheken: review

Voordelige hypotheekvormen 

MUNT Hypotheken heeft voordelige rentetarieven en onderscheidt zich hiermee van de meeste andere hypotheekaanbieders. Begin oktober behoort de rente voor zowel een hypotheek met hypotheekgarantie, een basishypotheek als een tophypotheek tot de lagere rentes in de markt. Het maakt hierbij ook niet uit voor welke rentevaste periode je kiest. Een NHG-hypotheek met rentevaste periode van 10 jaar is bijvoorbeeld 2,94% effectief (peildatum: 8 oktober 2014).

huis met goed 175 x 135Eerder aflossen

Een tweede voordeel: bij vervroegd aflossen uit eigen middelen betaal je geen boete. Alleen Florius is op dit punt even royaal. Er is daarnaast maandelijks een toetsing waarbij wordt gekeken of je door een aflossing tot een lagere risicoklasse behoort. Een extra aflossing van maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom is overigens altijd boetevrij bij hypotheken.

Een algehele aflossing moet je één maand vooraf melden. Extra aflossen via periodieke automatische incasso is niet mogelijk bij MUNT. Sluit je over naar de lagere dagrente of naar een andere geldgever, dan betaal je wel een boete.

Weinig flexibiliteit

Met name op het punt van flexibiliteit is de hypotheek geen topper. De kortste looptijd is 10 jaar. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor 20 of 30 jaar. Voor het overige is het een doorsnee hypotheek. Het testoordeel voor de voorwaarden houdt met een 6,3 niet over. Verlengen en tussentijds verhogen van het hypotheekbedrag is bijvoorbeeld lastig. Ook kun je geen restschuld meefinancieren. 

Niet voor iedereen

Zowel starters als doorstromers zijn in principe welkom bij MUNT, maar doorstromers met een leven- of (bank)spaarhypotheek kunnen hier niet terecht. Deze hypotheekvormen heeft Munt Hypotheken namelijk niet. Met name de (bank)spaarhypotheken bieden een dergelijk groot financieel voordeel dat je hieraan moet vasthouden. Wil je een levenhypotheek oversluiten naar een andere geldgever, kies dan altijd voor een bankspaarhypotheek.

Conclusie

Al met al is de MUNT Hypotheken een verrijking van het aanbod. De voorwaarden zijn geen beletsel om voor deze hypotheek te kiezen, al is de keuze in rentevormen en looptijden beperkt.

Vergelijk de rente en voorwaarden van aflossingsvrije, spaar- en annuïteitenhypotheken direct via de Hypotheekwijzer van de Consumentenbond.

Wat is MUNT Hypotheken?

Dutch Mortgage Funding Company (DMFCO) is - sinds medio september - een nieuwe hypotheekverstrekker op de Nederlandse markt. Onder de naam MUNT Hypotheken biedt DMFCO aflossingsvrije, annuïteiten- en lineaire hypotheken aan. Ook een combinatie hiervan is mogelijk.

Naar eigen zeggen is de helft van het beoogde bedrag van 3 miljard euro aan hypotheken al direct ‘opgehaald’; de Nederlandse pensioenfondsen PGB, PMT en SPH zorgen voor de financiering.

Alleen via tussenpersoon

De hypotheken kun je alleen via bemiddeling van een tussenpersoon afsluiten. De website van MUNT Hypotheken bevat een tool waarmee je een tussenpersoon bij jou in de buurt kunt kiezen waarmee ze samenwerken.

Bekijk onze review van Munt hypotheken

Lees ook:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  19 dec.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • duokoop-eersteindruk
  Eerste indruk  |  19 dec.

  Duokoop

  Met Duokoop koop je een huis en huur je de grond onder het huis van DNGB (voorheen de Nationale Grondbank). Het is dus erfpacht. Hierdoor heb je lagere maandelijkse lasten en kun je een iets duurder huis kopen.