icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Notariskosten: panelonderzoek

Test|De meeste mensen gaan automatisch naar hun vaste notaris of eentje uit de buurt. Dit blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 331 consumenten die de afgelopen 5 jaar bij een notaris aanklopten voor een hypotheek- of schenkingsakte, testament, verklaring van erfrecht, levenstestament of huwelijkse voorwaarden. Zonde, want ze laten zo vaak (veel) geld liggen.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:27 oktober 2016

notaris enquette financieel adviseur

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Bekijk testresultaten

Notaris kiezen

Via de website degoedkoopstenotaris.nl kun je tarieven vergelijken voor verschillende akten. Een panellid kwam er via de vergelijkingssite achter dat het doorhalen van zijn hypo­theek maar €95 hoefde te kosten. Nota­rissen in de buurt wilden hem hiervoor €300 tot €600 rekenen. Goed dus dat hij vooraf prijzen had vergeleken. Dat doet lang niet iedereen, blijkt uit ons panelonderzoek van juni 2016. Slechts een deel van de notarissen in Nederland staan met hun tarieven op de website. Let ook op de bijkomende kosten in de kleine lettertjes. Bekijk de onderzoeksresultaten.

Tevredenheid

Verreweg de meeste deelnemers (86%) waren tevreden over de dienstverlening van hun notaris. Maar omdat ze vooraf geen offertes opvroeg of prijsvergelij­kingen maakte, waren zij (veel) meer geld kwijt dan degene die dat wel deden.

Tips om notariskosten te beperken

 • Vrijgestelde schenkingen aan kinderen voor een eigen woning zijn mogelijk zonder notaris via een onder­handse akte. 
 • Een onderhandse akte vol­staat voor belastingaftrek bij periodieke giften aan goede doelen.
 • Wie geen ingewikkelde akte nodig heeft, kan voor een standaardtestament of samenlevingsovereenkomst voordelig terecht bij Hema en bij nutestament.nl.
 • Vraag meerdere offertes op en let erop dat ze inclusief 21% btw zijn. Kijk voor een eerste inventarisatie op degoedkoopstenotaris.nl.
 • Eis een gespecificeerde of­ferte met een totaalprijs. Weiger offertes met een ge­schat bedrag of vanaf-prijs.
 • Laat vooraf vastleggen wat de notaris doet voor het afge­sproken tarief. Mag je bijvoor­beeld tussentijds vragen stel­len of gaat de teller dan meteen lopen? Krijg je kopie­ën van de akten? Welke infor­matie moet je zelf aandragen?
 • Informeer of het eerste gesprek én de offerte gratis zijn en laat dit schriftelijk bevestigen.
 • Spreek af dat de notaris eventuele meerkosten voor zijn werkzaamheden altijd vooraf afstemt. Kijk de voor­waarden hierop na.
 • Maak bezwaar tegen (meer)kosten die niet vooraf zijn aangegeven en stap desnoods naar de Geschillencommissie Notariaat.
 • Vooraf reviews lezen van andere cliënten kan ook helpen. Nog geen 4% van de deelnemers in de enquête koos zijn notaris op basis van onlinereviews, maar het wapent je mogelijk tegen trucjes van een notaris die zijn klanten op kosten jaagt.
   

Webwinkel Geldgids 5

 

Het panelonderzoek naar notariskosten is in juni 2016 uitgevoerd voor de Geldgids van september/oktober 2016. Liever het gidsartikel lezen? Notariskosten. Niet de eerste de beste (pdf voor leden).

2 maanden gratis

Maak 2 maanden gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze tests.

Nieuw & interessant

 • ASN-duurzame-hypotheek-eersteindruk
  Eerste indruk  |  23 nov.

  ASN Hypotheek & Duurzaam Wonen

  ASN Bank had nog niet veel te bieden aan (aankomende) woningeigenaren. Nu is de bank terug met de ASN Hypotheek. Voldoet de hypotheek aan de hoge verwachtingen?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  22 nov.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.