icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Obvion versoepelt regels boetevrij aflossen

Nieuws | Bij hypotheekverstrekker Obvion mag de klant sinds 1 januari jaarlijks 20% van het oorspronkelijke hoofdsom van de hypotheek boetevrij aflossen. Dat mocht tot voor kort alleen bij de Rabobank.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 februari 2013


Bij andere banken betaal je al een boete bij een jaarlijkse extra aflossing van meer dan 10%. Wie bijvoorbeeld een huis heeft gekocht met een hypotheek van €200000, mag nu jaarlijks €40000 extra aflossen zonder een boete te hoeven betalen. Interessant nu de spaarrentes historisch laag zijn.

Aflossingsvrij

Nog belangrijker is dat Obvion boetevrij aflossen toestaat over het hele hypotheekbedrag. Veel mensen hebben een hypotheek die uit twee of meer delen bestaat. Bijvoorbeeld een deel aflossingsvrij en een deel spaarhypotheek. Veel banken berekenen het boetevrije deel alleen over het deel waarop je tussentijds aflost. In dit geval dus het aflossingsvrije deel. Obvion berekent het boetevrije deel over de hele hypotheek.

Rekenvoorbeeld

Het volgende rekenvoorbeeld laat zien wat het financiële voordeel voor de klant kan zijn. Stel je hebt een hypotheek afgesloten van €200.000. Deze bestaat uit een spaarhypotheek van €150.000 en een aflossingsvrije hypotheek van €50.000. Je mag bij de meeste banken per jaar 10% boetevrij aflossen. Je lost €20.000 extra af op de aflossingsvrije lening. Het boetevrije deel is bij deze bank €5.000. Je betaalt een boete over €15.000. Banken die het boetevrije deel rekenen over de hele hypotheek, brengen in dit geval geen boete in rekening.

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.