icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Obvion versoepelt regels boetevrij aflossen

Nieuws | Bij hypotheekverstrekker Obvion mag de klant sinds 1 januari jaarlijks 20% van het oorspronkelijke hoofdsom van de hypotheek boetevrij aflossen. Dat mocht tot voor kort alleen bij de Rabobank.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  20 februari 2013


Bij andere banken betaal je al een boete bij een jaarlijkse extra aflossing van meer dan 10%. Wie bijvoorbeeld een huis heeft gekocht met een hypotheek van €200000, mag nu jaarlijks €40000 extra aflossen zonder een boete te hoeven betalen. Interessant nu de spaarrentes historisch laag zijn.

Aflossingsvrij

Nog belangrijker is dat Obvion boetevrij aflossen toestaat over het hele hypotheekbedrag. Veel mensen hebben een hypotheek die uit twee of meer delen bestaat. Bijvoorbeeld een deel aflossingsvrij en een deel spaarhypotheek. Veel banken berekenen het boetevrije deel alleen over het deel waarop je tussentijds aflost. In dit geval dus het aflossingsvrije deel. Obvion berekent het boetevrije deel over de hele hypotheek.

Rekenvoorbeeld

Het volgende rekenvoorbeeld laat zien wat het financiële voordeel voor de klant kan zijn. Stel je hebt een hypotheek afgesloten van €200.000. Deze bestaat uit een spaarhypotheek van €150.000 en een aflossingsvrije hypotheek van €50.000. Je mag bij de meeste banken per jaar 10% boetevrij aflossen. Je lost €20.000 extra af op de aflossingsvrije lening. Het boetevrije deel is bij deze bank €5.000. Je betaalt een boete over €15.000. Banken die het boetevrije deel rekenen over de hele hypotheek, brengen in dit geval geen boete in rekening.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Vista-hypotheken-eersteindruk
  Eerste indruk  |  20 jun.

  De Vista hypotheek

  Met de nieuwe hypotheek Vista wil de Rabobank de concurrentie aangaan voor de lange renteperiodes, maar lukt dat ook?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  15 jun.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?