icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

'Onzalig hypotheekplan Kunduz-akkoord'

Nieuws|Hoogleraar economie Lans Bovenberg heeft geen goed woord over voor het recente hypotheekbesluit van CDA, VVD, ChristenUnie, D66 en GroenLinks.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:11 mei 2012


In het zogenoemde Kunduz-akkoord hebben deze partijen afgesproken de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. Vanaf 1 januari 2013 krijgen mensen alleen aftrek voor nieuwe hypotheken die in 30 jaar volledig en annuïtair worden afgelost.

Bovenberg, hoewel al jaren een groot voorstander voor aanpak van de hypotheekrenteaftrek, vindt dit plan onredelijk voor jongeren. 'Door de hogere aflossingsverplichtingen bij een annuïteitenhypotheek kunnen starters zich minder dure huizen veroorloven.' Veel jonge gezinnen kunnen op dit moment alleen een huis kopen omdat zij voor een groot deel aflossingsvrij financieren.

Starters die volgend jaar een huis kopen, lopen ondanks het Kunduz-akkoord toch risico financieel in de problemen te raken. Bovenberg spreekt van 'perverse prikkels'. Het akkoord moedigt starters immers aan zo veel mogelijk te lenen om maximaal te profiteren van de fiscale aftrekbaarheid. 'Juist die hoge leningen maakt jonge gezinnen kwetsbaar. Als de huizenprijzen dalen raken zij diep in de schulden.'

Bovenberg verwacht tenslotte dat de nieuwe regel 'ingewikkeld voor de burger en moeilijk handhaafbaar voor de fiscus' zal zijn. Huishoudens veranderen tenslotte steeds vaker van samenstelling door scheiding, huwelijk of inwonen.

Nieuwste artikelen

Nieuw & interessant

 • ASN-duurzame-hypotheek-eersteindruk
  Eerste indruk  |  23 nov.

  ASN Hypotheek & Duurzaam Wonen

  ASN Bank had nog niet veel te bieden aan (aankomende) woningeigenaren. Nu is de bank terug met de ASN Hypotheek. Voldoet de hypotheek aan de hoge verwachtingen?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  22 nov.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.