icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

'Onzalig hypotheekplan Kunduz-akkoord'

Nieuws | Hoogleraar economie Lans Bovenberg heeft geen goed woord over voor het recente hypotheekbesluit van CDA, VVD, ChristenUnie, D66 en GroenLinks.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  11 mei 2012


In het zogenoemde Kunduz-akkoord hebben deze partijen afgesproken de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. Vanaf 1 januari 2013 krijgen mensen alleen aftrek voor nieuwe hypotheken die in 30 jaar volledig en annuïtair worden afgelost.

Bovenberg, hoewel al jaren een groot voorstander voor aanpak van de hypotheekrenteaftrek, vindt dit plan onredelijk voor jongeren. 'Door de hogere aflossingsverplichtingen bij een annuïteitenhypotheek kunnen starters zich minder dure huizen veroorloven.' Veel jonge gezinnen kunnen op dit moment alleen een huis kopen omdat zij voor een groot deel aflossingsvrij financieren.

Starters die volgend jaar een huis kopen, lopen ondanks het Kunduz-akkoord toch risico financieel in de problemen te raken. Bovenberg spreekt van 'perverse prikkels'. Het akkoord moedigt starters immers aan zo veel mogelijk te lenen om maximaal te profiteren van de fiscale aftrekbaarheid. 'Juist die hoge leningen maakt jonge gezinnen kwetsbaar. Als de huizenprijzen dalen raken zij diep in de schulden.'

Bovenberg verwacht tenslotte dat de nieuwe regel 'ingewikkeld voor de burger en moeilijk handhaafbaar voor de fiscus' zal zijn. Huishoudens veranderen tenslotte steeds vaker van samenstelling door scheiding, huwelijk of inwonen.

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.
 • looptijdrente-eersteindruk
  Eerste indruk  |  14 nov.

  Looptijdrente.nl

  Looptijdrente.nl vergelijkt hypotheekrentes. Bijzonder is dat deze vergelijker rekening houdt met banken die de rente tijdens de rentevaste periode automatisch verlagen.