icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verkopersbijdrage Starterslening verdwijnt

Nieuws | Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) accepteert vanaf 1 oktober 2018 geen aanvragen meer voor een Starterslening met verkopersbijdrage. Volgens het SVn werkt de bijdrage soms tégen het doel van de Starterslening; koopwoningen bereikbaar maken voor starters.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  14 mei 2018

jong-stel-huis-kopen

Overblijfsel uit de crisis

De verkopersbijdrage is een overblijfsel uit de crisis op de woningmarkt en was bedoeld om vérkopers te helpen. Zij betalen een bedrag aan het SVn, waardoor de koper een Starterslening kan krijgen. In de huidige krapte op de woningmarkt zijn verkopers niet meer bereid deze bijdrage te betalen. Of zij belasten de bijdrage door aan de koper, wat natuurlijk niet in diens belang is.

Niet meer gewenst

Volgens het SVn zijn er desondanks nog enkele gemeenten die de verkopersbijdrage in stand houden. Dat vindt het Stimuleringsfonds ongewenst. Daarom heeft het fonds alle Nederlandse gemeenten gevraagd om de bijdrage af te schaffen.

Alternatieven voor Starterslening

De Consumentenbond spreekt van een logische stap, maar wijst ook op alternatieven voor de Starterslening. Zo is het mogelijk een hypotheek af te sluiten  met hulp van je ouders of via de familiebank (een lening binnen de familie).

Gunstige voorwaarden

De Starterslening (sinds 2016 gecombineerd met de Combinatielening) overbrugt het verschil tussen de woningprijs en de maximale lening die een starter bij de bank krijgt. Hierdoor kunnen starters tegen gunstige voorwaarden toch een eerste woning kopen. Gemeenten mogen deels zelf bepalen onder welke voorwaarden zij de Starterslening verstrekken.

Zie verder:

Nieuw & interessant

 • Vista-hypotheken-eersteindruk
  Eerste indruk  |  20 jun.

  De Vista hypotheek

  Met de nieuwe hypotheek Vista wil de Rabobank de concurrentie aangaan voor de lange renteperiodes, maar lukt dat ook?
 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  15 jun.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?