icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Bekijk het aanbod.

Energiecollectief icon

Waarop te letten bij een werkgeversverklaring?

De werkgeversverklaring is een belangrijk document bij de hypotheekaanvraag. Hypotheekverstrekkers hebben dit nodig om de financiele situatie van jou als aanvrager te beoordelen. De verklaring bevat vaak fouten of is onvolledig. Dit kan de aanvraag vertragen. Controleer daarom je werkgeversverklaring voordat je het document aanlevert bij de hypotheekverstrekker.
Kirsten van Loon
Kirsten van Loon

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  30 november 2017

werkgeversverklaring

Hoe kom je aan een werkgeversverklaring?

Sinds medio 2016 is er nieuw standaardformulier (pdf) ontwikkeld door Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Deze verbeterde werkgeversverklaring is zowel digitaal invulbaar als te printen om handmatig in te (laten) vullen. Dit standaardformulier gebruik je voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor hypotheken zonder NHG verschilt de acceptatie van dit standaardformulier per hypotheekverstrekker. Vandaar het advies om voor de zekerheid na te gaan bij de hypotheekverstrekker, eventueel via je hypotheekadviseur, welk formulier je moet gebruiken. Vaak kun je op de website van de hypotheekaanbieder een formulier downloaden. Dat scheelt weer navragen.

Checklist

Er is een aantal regels verbonden aan een werkgeversverklaring:

 • De verklaring moet met de hand of online zijn ingevuld door een vertegenwoordiger van je werkgever.
 • Laat het formulier door slechts één persoon invullen (één handschrift).
 • Laat je werkgever het formulier invullen met dezelfde (kleur) pen.
 • Laat bij een fout een nieuw formulier invullen, dus geen doorhalingen of gebruik van andere correctiemogelijkheden.
 • Zorg dat alle vragen beantwoord zijn.
 • Bij naam werkgever hoort de volledige naam van de organisatie te staan, zoals opgenomen in de arbeidsovereenkomst.
 • Zorg voor een bedrijfsstempel. Is er geen bedrijfsstempel dan moet de werkgever een aparte verklaring daarvoor opstellen op het briefpapier van het bedrijf.
 • Vul de juiste inkomensgegevens in. De inkomensgegevens moeten gelijk zijn aan het bruto jaarsalaris op de loonstrook.
 • Controleer de datum van de werkgeversverklaring. Een werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan 3 maanden na de datum van je hypotheekofferte.

Hypotheek zonder werkgeversverklaring

Sinds maart 2017 is het mogelijk een hypotheekaanvraag zonder werkgeversverklaring te doen bij ABN Amro, ING en Rabobank. In plaats van de werkgeversverklaring, gebruiken deze banken een digitaal bericht van uitkeringsinstantie UWV. Dit kan alleen als de  hypotheekadviseur deelneemt aan de pilot Handig. Dit experiment is onlangs uitgebreid naar iedereen die werkzaam is in loondienst, inclusief flexwerkers. Voorheen was het niet mogelijk voor flexwerkers.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • taxatie-huis-inspectie
  14 dec.

  Hoe kies je een taxateur?

  De bank vraagt meestal een taxatierapport als je een hypotheek afsluit. Ook is een taxatie handig als je een bod doet op een woning. Waar moet je letten als je een taxateur inschakelt?
 • keuken-agresieve-verkoop-Nieuws
  Nieuws  |  20 nov.

  Afkoelingsperiode nodig in agressieve keukenbranche

  37% van de consumenten die een keuken willen kopen, voelt zich onder druk gezet door agressieve verkoopmethoden. Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 7000 panelleden.