icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

6 Tips als je hypotheek hoger is dan de waarde van je huis

Nieuws|De prijs van bestaande koopwoningen is in juli met 5% gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:19 augustus 2013


Het CBS meldt vandaag dat de prijzen van bestaande koopwoningen op hetzelfde niveau liggen als begin 2003. De huizenprijzen zijn sinds augustus 2008 - toen de markt op zijn hoogste punt zat - met 20% gedaald. Wat kun je doen als je hypotheekschuld hoger is dan de waarde van je huis? In jargon heet dat: je hypotheek staat 'onder water'.

Als je in je huis blijft wonen en je betaalt iedere maand je hypotheeklasten netjes, is er niets aan de hand. De bank eist geen extra aflossing. Maar je slaapt toch een stuk rustiger als je niet met een molensteen om je nek zit.

  1. Je kunt geld aflossen, zeker als een deel van de hypotheek aflossingsvrij is. Vraag de bank naar de mogelijkheden om zo af te lossen dat de renteopslag van de tophypotheek minder wordt. Aflossen is dan ook financieel gunstig, ondanks het verlies aan renteaftrek.
  2. Bij een bankspaar- of spaarhypotheek is extra aflossen niet de eerste keus. Je kunt beter extra stortingen doen, zodat je sneller kapitaal opbouwt. Dit kan niet onbeperkt. Voor nog meer zekerheid kun je ook los van de hypotheek gaan sparen of beleggen.
  3. Hulp van ouders is ook een optie. Ben je jonger dan 35 jaar, dan mogen zij eenmalig €50.300 belastingvrij schenken, tenminste als je het bedrag gebruikt voor het aflossen van de hypotheek. Houd wel rekening met een eventuele boete wegens vervroegde aflossing. Bij aflossen op de renteherzieningsdatum is hier geen sprake van.
  4. In plaats van schenken kunnen ouders ook een lening geven. Hiermee los je een deel van de hypotheek af. Je ouders rekenen, als ze geen hypothecaire zekerheid vragen, een iets hogere rente dan de marktrente voor hypotheken, die ze belastingvrij ontvangen. Jij kunt die rente aftrekken. Deze moet je wel echt betalen. Als je geen lening oversluit die op 31-12-2013 al bestond, moet je elk jaar op de lening van je ouders aflossen zodat die na uiterlijk 30 jaar volledig is afgelost. Anders is de rente niet aftrekbaar.
  5. Iedereen met een hypotheek lager dan €265.000 zónder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) raden we aan de NHG alsnog aan te vragen. Dit is mogelijk bij een woningverbetering. Het hoeft niet te gaan om een grote ingreep: een nieuwe deurklink is bij wijze van spreken al voldoende. Door de veel lagere rente heb je de extra kosten voor het sluiten van de NHG er binnen een paar jaar uit.
  6. Als je je koophuis met verlies moet verkopen en je blijft achter met een restschuld, dan is de rente over de meegefinancierde restschuld 10 jaar lang aftrekbaar. Het is aan te bevelen om in die 10 jaar de schuld af te lossen. De rente is ook aftrekbaar als je geen nieuwe woning koopt.