icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Meer huizen met verlies verkocht

Nieuws|Steeds meer mensen zijn gedwongen hun woning met verlies te verkopen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:12 oktober 2010


In de eerste 9 maanden van 2010 hebben huizenverkopers 985 keer een beroep gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is een toename van 80% ten opzichte van vorig jaar.

De NHG vangt het verlies op als een huis minder opbrengt dan de hypotheek die erop is afgesloten. De NHG wordt uitgekeerd door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning. Volgens de organisatie wordt het toenemende verlies op koophuizen vooral veroorzaakt door gedwongen verkopen bij echtscheidingen.

"Het aantal echtscheidingen is niet gestegen, maar een echtscheiding leidt momenteel vaker tot een verlies dan in het verleden", stelt algemeen directeur Karel Schiffer.

Het aantal hypotheken met NHG neemt de laatste tijd sterk toe. Sinds vorig jaar is de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd naar 350.000 euro. Rond de 80% van de woningaankopen tot dat bedrag wordt nu met een NHG-hypotheek gefinancierd.