icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Rentemiddelen hypotheek: zo werkt dat

Heb jij een hypotheek met een hoge hypotheekrente en een rentevaste periode die nog een aantal jaren loopt? Soms kun je door rentemiddeling profiteren van de historisch lage rente van dit moment. 

Jan Klinckenberg

Jan Klinckenberg , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:19 september 2019

bouwdepot

Let op: rentemiddelen is niet de eerste keus. Deze opties zijn in veel gevallen gunstiger:

Bij sommige banken kun je een lagere rente afspreken door de periode dat de rente nog vaststaat af te kopen. Vaak is je hypotheek oversluiten naar lagere rente bij eigen bank de beste keus.

Kun jij besparen met rentemiddelen?

Heb jij een hypotheek met een hoge hypotheekrente en een rentevaste periode die nog een aantal jaren loopt?
Soms kun met rentemiddeling profiteren van de lage rente van dit moment.

Bereken jouw besparing

Artikel 8 tips pensioenen

Wat is rentemiddelen?

Bij rentemiddelen koop je je oude rentevaste periode af en spreek je een nieuwe (langere) rentevaste periode af met de bank. Je hypotheek blijft dus bij dezelfde bank. Omdat de hypotheekrente nu heel laag is, kom je door rentemiddelen op een lagere rente uit. Je betaalt wel een boeterente als je je oude rentevaste periode openbreekt.

Die boete betaal je niet in één keer; je krijgt een opslag bovenop je nieuwe rentepercentage. Daardoor wordt je nieuwe rente minder laag dan je zou verwachten. Vaak ben je op de lange termijn mét rentemiddelen duurder uit dan zonder rentemiddelen.

Rentemiddelen: niet altijd voordelig

Heb je een bankspaarhypotheek of spaarhypotheek, kies dan nooit voor rentemiddelen. Na rentemiddelen heb je een lagere rente, niet alleen over de hypotheeklening maar ook over het spaarbedrag in je spaarpolis. De premie voor je spaarpolis gaat daardoor omhoog. En daardoor verlies je het voordeel van de lagere rente.

Bij de overige hypotheekvormen levert rentemiddelen voordeel op als je een hoge hypotheekrente hebt, je rentevaste periode nog een aantal jaren loopt én de rente de komende jaren flink stijgt. De rentestand is op dit moment historisch laag maar of de rente de komende jaren flink gaat stijgen, is natuurlijk niet zeker. De hypotheekrente kan ook gedurende lange tijd laag blijven.

Rentemiddelen soms wel gunstig

Rentemiddelen is niet de eerste keus. Als je geen geld hebt om extra af te lossen op de hypotheek of de hypotheek oversluiten naar een andere bank, dan kun je misschien door rentemiddelen profiteren van de huidige lage rente.

Op 19 september 2019 boden de volgende banken rentemiddelen aan: 
ABN Amro, Allianz, BLG Wonen, Centraal Beheer, Delta Lloyd, Florius, HollandWoont, ING, Merius, Moneyou, Nationale-Nederlanden, RegioBank, Robuust Hypotheken, SNS, Van Lanschot en Woonfonds. 

Rabobank biedt tijdelijk geen rentemiddelen aan. Ook Aegon, ASR,  NIBC en Obvion zijn gestopt met rentemiddelen. Overigens bieden lang niet alle banken rentemiddelen aan.

Bijkomende kosten rentemiddelen

Bij rentemiddelen betaal je niet alleen een extra rente-opslag aan de bank. De bank kan eisen dat je een adviseur inschakelt en dan komen er advieskosten bij. Alle kosten voor de rentemiddelen zijn aftrekbaar via de inkomstenbelasting.

Rentemiddelen of oversluiten?

Je kunt voordeel hebben van rentemiddelen of het oversluiten van je hypotheek naar de lagere huidige rente als de hypotheekrente de komende jaren flink stijgt. 

Lees ook: