! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stop met verpanden overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek

Bij een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak niet meer verplicht. Dit biedt kansen voor (potentiële) huiseigenaren. Vind je een ORV-verzekering nuttig en sluit je hem af, verpand de ORV dan niet. Blijf flexibel. Lees hier hoe je die vrijheid kunt gebruiken en je kosten omlaag brengt.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:9 juni 2021

Hypotheek en overlijdensrisicoverzekering

3 Highlights uit het artikel

1. Overlijdensrisicoverzekering (ORV) vaak niet meer verplicht bij hypotheek

Verpanding van een ORV is niet altijd meer nodig, omdat banken in de afgelopen jaren soepeler zijn geworden. Dat geldt voor nieuwe én bestaande hypotheekleningen. Je kunt vaker zelf bepalen of een ORV in jouw situatie handig is. Er zijn kansen om kosten te besparen.

2. Houd je flexibiliteit en verpand een ORV niet

Voor nabestaanden is een ORV-uitkering die ze naar eigen inzicht kunnen gebruiken veel handiger dan aflossen. Daarom kun je een ORV beter NIET verpanden aan de bank.

3. Geldverstrekkers vertellen je niet altijd dat een ORV niet nodig is

Je profiteert als huizenbezitter alleen van de versoepelingen in hypotheekvoorwaarden als je zelf in actie komt. Geen ORV sluiten of een ORV met lagere dekking scheelt je in maandelijkse kosten.

Heb je een eigen huis met een hypotheek of wil je een huis kopen, dan wil je je nabestaanden vast beschermen. Een ORV kan financiële risico’s beperken.

Je hebt tegenwoordig meer keuzevrijheid bij hypotheken. Een ORV sluiten en die verpanden aan de bank hoeft vaak niet meer. Mogelijk kun je kosten besparen of je nabestaanden meer keuzevrijheid bieden als een ORV tot uitkering komt. 

De overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek kan slimmer én voordeliger.

Versoepeling banken

Veel consumenten hebben nog een overlijdensrisicoverzekering (ORV) die gekoppeld is aan de hypotheek. Maar zo’n verpanding is niet altijd meer nodig. Banken zijn in de afgelopen jaren soepeler zijn geworden.

Eist je bank geen verpanding meer, dan kun je je ORV beter loskoppelen. En wie een ORV nodig heeft, kan die het beter los afsluiten. In beide gevallen ben je namelijk veel flexibeler, omdat je zelf bepaalt waar de uitkering van de ORV naartoe gaat.

Banken wijzen niet altijd op de mogelijkheid om de ORV los te koppelen. Ook weten veel consumenten niet dat ze op hun ORV soms flink kunnen besparen. Wanneer moet je in actie komen en wat zijn dan de mogelijkheden?

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue