icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

Laatste kans: tot eind 2022 mag je nog maximaal een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Maar de regels zijn ingewikkeld. Benieuwd hoe zit het als je (klein)kind nog geen huis heeft? Of als je pas volgend jaar voldoende geld hebt voor een grote schenking? Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 27 juni 2022

schenken zonder schenkbelasting

De jubelton verdwijnt in 2024

Al jaren mag je eenmalig ruim €100.000 schenken aan wie je maar wil. Zonder dat de ontvanger schenkbelasting hoeft te betalen. Vandaar de naam jubelton. Het kabinet wil de belastingvrije schenking voor de eigen woning in 2024 afschaffen. Want het zou de huizenmarkt verstoren. Kopers met rijke familieleden kunnen hoger bieden op te koop staande woningen. 

In 2022 mag je nog maximaal €106.671 belastingvrij schenken. De hoge schenkingsvrijstelling biedt veel voordelen. Geen schenkbelasting en in de toekomst minder erfbelasting. En je (klein)kind, je nicht of wie dan ook kan met de schenking makkelijker een fijn huis kopen. 

Maar voordat je zo'n schenking doet, wil je natuurlijk wel precies weten hoe het zit. In dit artikel worden alle veelgestelde vragen beantwoord. Over de regels die gelden bij het gebruiken van de schenking. Over de schenkingsovereenkomst. En over de rechten en plichten van de ontvanger en de partner. Bekijk de antwoorden en je weet alles over de belastingvrije schenking voor de eigen woning.

Wil je de schenking eigen woning regelen? Volg daarvoor ons stappenplan. En maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst

Nieuwste artikelen

Schenkingsbedrag gespreid uitbetalen 

Let op als je vanaf 2022 de schenking over meerdere jaren wilt verdelen. In september 2022 op Prinsjesdag worden de details van de wetswijziging waarschijnlijk bekend gemaakt. Tot er meer bekend is, gaan we er vanuit dat een spreiding over 2 kalenderjaren mogelijk blijft (2022 en 2023). En niet over 3 jaren.

Tip: weet je nu al dat je gebruik wilt maken van de schenkingsvrijstelling eigen woning? En wil je de uitbetaling graag spreiden? Maak dan vóór Prinsjesdag 2022 een eerste termijn over.

Het zou kunnen dat op Prinsjesdag bekend wordt dat gespreide uitbetaling met onmiddelijke ingang niet meer mogelijk is. Heb je vóór Prinsjesdag al een eerste schenking gedaan? De kans is groot dat je dan in 2023 ook nog een bedrag mag overmaken. Maar dat is natuurlijk niet zeker.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue