icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Daling verkoop en prijzen woningen houdt aan

Nieuws|In de eerste 3 kwartalen van 2012 zijn 8 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar. Ook de prijs van verkochte woningen is al 3 maanden op rij 8 procent lager dan in diezelfde maanden in 2011. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:25 oktober 2012


Voor woningeigenaren lijkt het einde van deze daling helaas nog niet in zicht. Het economisch bureau van ING verwacht dat de waarde van woningen in 2013 met nog 10 procent zal verminderen.

Starre banken

Door de dalende huizenprijzen blijven steeds meer consumenten na verkoop van hun woning met een restschuld zitten. Omdat veel banken ook in dat geval star vasthouden aan de normen van de toezichthouder AFM, wordt het heel moeilijk een nieuwe woning te kopen. De Consumentenbond heeft banken opgeroepen soepeler te zijn naar hun klanten.

Tips

In de net verschenen Geldgids van november staan veel tips om hypotheekproblemen te voorkomen. Een greep uit die adviezen:

  • Zet je aflossingsvrije hypotheek om in een bankspaar- of spaarhypotheek.
  • Extra aflossen op de hypotheek is een optie. Behalve als je een bankspaar- of spaarhypotheek hebt. Dan kun je beter extra stortingen doen.
  • Heb je een hypotheek met een waarde onder de €265.000 zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Vraag die dan alsnog aan. Dat kan onder de voorwaarde van een bescheiden woningverbetering.


De Consumentenbond heeft ook een handige checklist om een goed hypotheekadvies te krijgen.

Het CBS heeft een animatie gemaakt van de prijsontwikkelingen op de woningmarkt. Daarop is ook te zien hoeveel woningen per provincie zijn verkocht vanaf 1996.