icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Deense hypotheek later in Nederland

Nieuws|Nederland moet langer wachten op hypotheken volgens het ‘Deense model’. Het bedrijf Solid Mortgages uit Leiden had in de loop van dit jaar een Deense hypotheek willen lanceren, maar dat wordt nu op zijn vroegst medio 2014.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:4 juli 2013


Volgens Remco Polman van Solid Mortgages zijn de besprekingen met enkele grote investeerders inmiddels in een afrondende fase. De zoektocht naar financiers heeft echter langer geduurd dan gedacht. De Deense hypotheek onderscheidt zich doordat voor elke afgesloten hypotheek obligaties worden uitgegeven om aan kapitaal te komen. Doordat de looptijd en de rente van hypotheek en obligaties identiek zijn – langetermijnleningen worden gefinancierd met met langetermijnkapitaal – betalen de Denen een stuk minder voor hun huislening dan Nederlanders.

'Markt is er klaar voor'

Polman baalt van het noodgedwongen uitstel, omdat de markt volgens hem 'meer dan ooit' klaar is voor de Deense hypotheek. Dat bleek onlangs weer uit alle commotie rond het aangekondigde offensief door enkele grote Duitse hypotheekverstrekkers. Dat offensief werd snel afgeblazen nadat de Nederlandse initiatiefneemster in opspraak raakte vanwege onfrisse praktijken uit het verleden.

Jaloerse blikken

Naar aanleiding van alle heisa rond de Duitse hypotheken kreeg Solid Mortgages weer de nodige vragen van aspirant-huizenkopers die met jaloerse blikken kijken naar de lage hypotheekrente in andere landen.

Bron: Solid Mortgages