icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Annuïteitenhypotheek: hypotheekschuld daalt langzaam

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je - zolang de rente niet wordt aangepast - elke maand hetzelfde bruto bedrag. In het begin van de looptijd bestaat dit bedrag vooral uit rente, aan het einde van de looptijd vooral uit aflossing. Omdat de rente fiscaal aftrekbaar is, maar de aflossing niet, nemen de netto hypotheeklasten elk maand toe. Gedurende de looptijd van je hypotheek kun je immers steeds minder rente aftrekken, waardoor de netto maandlasten oplopen.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:5 februari 2019

annuiteitenhypotheek

Kiezen voor een annuïteitenhypotheek

Als je nu nog niet zoveel verdient, maar het aannemelijk is dat je in de toekomst meer gaat verdienen, is een annuïteitenhypotheek aantrekkelijk. Tenslotte zijn de netto maandlasten door renteaftrek aan het begin van de looptijd laag. Later lopen de kosten op, maar verdien je ook meer, waardoor je de hogere kosten toch kunt dragen.

Maandlasten Annuiteiten Hypotheek

Omdat je in het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek vooral rente betaalt, daalt je hypotheekschuld langzaam. Voorbeeld:

Hypotheek met looptijd van 30 jaar en rente van 3%

Looptijd Aflossing schuld
Na 5 jaar 11%
Na 10 jaar 24%
Na 15 jaar 39%

Annuïteitenhypotheek en inflatie

Op de lange termijn is er altijd sprake van inflatie: je geld wordt minder waard. Het gevolg is dat je voor hetzelfde geld minder kunt kopen. In het geval van een schuld betekent dit dat die in de toekomst feitelijk minder hoog is. Hierdoor is het geen probleem dat je aan het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek met name rente betaalt en pas aan het einde van de looptijd vooral de hypotheekschuld aflost.

Hypotheekrente aftrekken

De rente van nieuwe hypotheken mag sinds 2013 alleen nog worden afgetrokken als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Wie op 31 december 2012 al een hypotheek had, heeft meestal meer keuze. Zelfs ná verhuizing of verlenging van de hypotheek. 

Lees ook:

Hypotheekrente vergelijken

Verhuizen naar een andere koopwoning? Kies voor de geldverstrekker met het beste Testoordeel en de laagste rente. Vul de vragen in en je weet het.

Vind de laagste hypotheekrente

Huiskopen-verhuizen