icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoge hypotheekrente: wat nu?

De hypotheekrente is hoog. Maar door dalende huizenprijzen en ruimere leennormen maak je in 2023 meer kans op een leuke koopwoning. Moet je nu je hypotheekrente opnieuw vastzetten, zoek dan een aanbieder met de laagste rente. Bij een hoge hypotheekrente kan extra boetevrij aflossen ook interessant zijn. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:3 januari 2023

Artikelen_overstappenanderekoopwoning

In 2023 meer kans op een huis

Door een aantal wijzigingen maak je in 2023 meer kans op een leuke koopwoning. 

Maximale hypotheek en hypotheekrente

  • Als je samen een huis koopt, kun je in 2023 meer lenen. Het tweede inkomen telt nu voor 100% mee, dat was vorig jaar nog 90%. 
  • Krijg je een salarisverhoging van minimaal 3,7%? Dan gaat je maximale leenbedrag in 2023 omhoog. 
  • Je kunt nu een hypotheek met Nationale Hypotheek garnatie (NHG) afsluiten voor een woning van maximaal €405.000. Dat was €355.000. De rente van een NHG-hypotheek is meestal veel lager.
  • Er worden minder hypotheken aangevraagd. De concurrentie onder hypotheekaanbieders neemt toe. Hierdoor zou de rente in 2023 iets kunnen dalen ten opzichte van vorig jaar. 

De woningmarkt

  • De gekte op de woningmarkt lijkt voorbij. Het is nu vaak niet meer nodig om (veel) meer te bieden dan de vraagprijs.
  • De experts verwachten dat de huizenprijzen 3 tot 5% gaan dalen in 2023. 

Kosten

  • Starters tussen tussen de 18 en de 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting als de waarde van de woning maximaal €440.000 bedraagt. Dat was €400.000. Je mag maar 1 keer gebruik maken van de startersvrijstelling.   

Einde rentevastperiode en nieuwe rente kiezen

Loopt de rentevastperiode van je hypotheekrente af? Je krijgt van je geldverstrekker automatisch een aanbod met een nieuwe rente. Accepteer je deze rente voor de nieuwe rentevaste periode, dan kost dit je niks. Maar het is zeker de moeite waard om te checken of je bij een andere hypotheekaanbieder een beter rente-aanbod kunt krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat zo'n 70% van de mensen gemiddeld €5500 euro bespaart bij een overstap naar een andere aanbieder. Op de renteherzieningsdatum betaal je geen boeterente als je de hypotheek oversluit. Wel zijn er bijkomende kosten. Zoals advies-, notaris- en taxatiekosten. Reken eerst uit of je die terugverdient door een lagere hypotheekrente bij een nieuwe aanbieder.

Extra aflossen op je hypotheek

Heb je een deel van je spaargeld echt niet nodig ? Overweeg dan om extra af te lossen op je hypotheek. Je kunt nu vaak meer dan het standaard percentage boetevrij aflossen op je hypotheek. Dat komt omdat de actuele hypotheekrente stijgt. Een extra aflossing zorgt direct voor lagere maandlasten. En op je spaarrekening krijg je toch niet of nauwelijks rente. 

Je mag boetevrij extra aflossen als de actuele rente voor de resterende rentevaste periode hoger is. We leggen dit uit met een voorbeeld. 

Lagere risico-opslag

Bij een hypotheek zonder Nationale hypotheek Garantie (NHG) bestaat de rente uit een basisrente en een risico-opslag. Door extra af te lossen kan de risico-opslag soms naar beneden. Ook als de rente nog een tijd vaststaat. Een lagere risico-opslag scheelt soms wel 0,5% aan hypotheekrente.

Soms past de hypotheekaanbieder de risico-opslag direct aan na een (extra) aflossing. Maar soms pas op de renteherzieningsdatum. Ons stappenplan helpt je om te berekenen of je risico-opslag naar beneden kan. Kan de opslag omlaag? Neem dan contact op met je geldverstrekker en vraag of ze de rente verlagen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.