icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Maandlasten hypotheek berekenen

Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering


Zelf berekenen: maximale hypotheek

Met de rekenmodule maximale hypotheek kun je berekenen hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Dat hangt af van bijvoorbeeld:

  • leeftijd (65-plusser of niet);
  • andere leningen;
  • erfpacht;
  • alimentatie;
  • inkomsten uit vrij vermogen.

Rekenvoorbeeld maximale hypotheek

Stel, je verdient bruto €50.000 per jaar. Dan is:

  • €217.329 de maximale hoogte van de hypotheek;
  • bij een hypotheekrente van 5%;
  • en een rentevaste periode van 10 jaar.

Bij een kortere rentevaste periode is het maximum wat lager.

Als je partner €20.000 verdient, gaat het hypotheekbedrag omhoog naar €308.693. Als de geldgever tenminste de normen van het Nibud volgt. Houdt de geldgever vast aan de strengere AFM-normen, dan kun je maximaal €304.260 lenen. Deze normen verschillen alleen voor tweeverdieners.

Voor de verhouding hoogte inkomen-hoogte hypotheek maakt het niet uit of je in loondienst bent of niet. Dit is wel van belang voor de wijze waarop de hoogte van het inkomen wordt berekend. Leeftijd, andere leningen, erfpacht, alimentatie en inkomsten uit vrij vermogen bepalen mede hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.

Stel je hebt een doorlopend krediet van €10.000. Als alleenstaande uit ons voorbeeld gaat het maximum daardoor omlaag van €217.329 naar €180.072. Als de schuld geen doorlopend krediet is maar een studieschuld, daalt het maximum naar €203.357.

Zelf berekenen: hypotheek oversluiten

Het is niet altijd verstandig een hypotheek vervroegd over te sluiten vanwege een lagere rente. De rekenmodule oversluiten berekent of er voordeel valt te behalen en hoe groot dat voordeel dan is.

Wat als de hypotheekrente stijgt of daalt?

Als de rente stijgt

Een gestegen hypotheekrente is bij een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek van invloed op de maandelijkse inleg. Je gaat minder spaarpremie betalen, omdat je meer rente krijgt over je tegoed. Tegelijkertijd moet je meer rente betalen over het geleende bedrag.

Maar je krijgt ook meer terug van de belasting. Je betaalt immers meer rente, dus kun je meer hypotheekrente aftrekken.

Als de rente daalt

Een rentedaling klinkt positief. Maar dat is niet altijd gustig bij een spaar- of bankspaarhypotheek. Bij een daling van de hypotheekrente betaal je meer - en niet aftrekbare- spaarpremie om op het eindbedrag voor aflossing van de hypotheek uit te komen. Je krijgt namelijk minder rente over je tegoed en het verschil moet je bijbetalen. Tegelijkertijd betaal je ook minder rente over het geleende bedrag. Positief, zou je denken. Maar je kunt dan dus ook minder hypotheekrente aftrekken.

Als de rente halverwege de looptijd (of daarna) daalt, is dat voor een spaarhypotheek en bankspaarhypotheek niet zo gunstig. Zeker niet als je in het hoogste belastingtarief (52%) zit.

Let op als de rente sterk daalt en je hypotheek nog zo'n jaar of 5 te gaan heeft. Je zult niet alleen méér niet-aftrekbare spaarpremie moeten betalen, je krijgt ook nog eens minder rente over het spaartegoed. En dat tegoed is aan het einde van de looptijd juist het hoogst. Je krijgt dan ook aanzienlijk minder rente over je spaartegoed.

Zelf berekenen: hypotheeklasten en rente

Wat gebeurt er met jouw hypotheeklasten als de hypotheekrente stijgt of daalt? En wat zijn dan de gevolgen voor de hypotheekschuld en het inmiddels opgebouwde spaarbedrag? Met de hypotheeklastenvergelijker weet je het meteen.

Lees meer over:

Naar overzicht: Starter op de woningmarkt