icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Obvion MijnHypotheekStart

Eerste indruk|Obvion biedt starters op de woningmarkt via MijnHypotheekStart de mogelijkheid zich te oriënteren op het afsluiten van de hypotheek. Hoe werkt het en wat heb je er aan?

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:12 juli 2013


Merk Obvion

Richtprijs € nvt


Type MijnHypotheekStart


Obvion MijnHypotheekStart

We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat Obvion MijnHypotheekStart vooral een handig hulpmiddel is voor de met Obvion samenwerkende tussenpersoon.

De klant doet het voorwerk. De hypotheekadviseur krijgt via het dossier van de klant alle benodigde stukken op een presenteerblaadje aangeleverd. We vinden dat de consument die een hypotheek bij Obvion aanvraagt via MijnHypotheekStart korting op de advies- en afsluitkosten moet krijgen. We weten niet of de tussenpersonen gevoelig zijn voor dit argument.

De informatie die de klant krijgt is heel beperkt. De enige harde informatie die hij krijgt is:

 • De maximale hypotheek die bij zijn inkomen hoort (op basis van een rente van 5,3%, maar dat vertelt Obvion er niet bij).
 • De hoogte van de hypotheek nodig om het huis dat je op het oog hebt, te kopen rekening houdend met het bedrag eigen geld dat je wilt inzetten. Hierbij rekent Obvion met 6% bijkomende kosten.
 • De bruto hypotheeklasten die horen bij de gewenste hypotheek.

Persoonlijke omstandigheden

Bij deze berekeningen wordt geen rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden. Dat het inkomen van een 59-jarige aanvrager over 7 jaar flink omlaag zal gaan en dat hij hierdoor veel minder kan lenen dan een jongere aanvrager, komt niet ter sprake.

Essentiële informatie

Er wordt wel gevraagd of je in loondienst of een zelfstandige bent. Dat is immers essentiële informatie voor de adviseur. Bij de berekeningen speelt het echter geen enkele rol. Je zou toch op zijn minst verwachten dat het programma aangeeft dat je als zelfstandige eigen geld moet meenemen.

Het programma verbindt er ook geen consequenties aan als het inkomen te laag is om het huis te kopen dat je op het oog hebt. Het programma gaat gewoon verder.

Renteaftrek

Er wordt wel vermeld dat je geen renteaftrek krijgt als je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek. Dat je daarom nooit voor die hypotheekvorm moet kiezen is een conclusie die je maar zelf moet trekken.

Obvion is een geldgever die alleen werkt met onafhankelijke tussenpersonen. Het is duidelijk dat Obvion de tussenpersoon niet voor de voor de voeten wil lopen. MijnHypotheekStart is bedoeld om de klant bij de tussenpersoon af te leveren. Een deel van het voorwerk is al gedaan. De benodigde gegevens staan op een goed beveiligde site.

Het advies is de taak van de adviseur, daar bemoeit Obvion zich niet mee. Te prijzen valt wel dat Obvion expliciet vermeldt dat de adviseur vrij is in de keuze van de geldgever. Dat hoeft dus niet Obvion te zijn. Natuurlijk verwijst Obvion wel naar adviseurs waar zij mee samenwerkt.

Wil je weten wat voor jou de beste hypotheek is, ga naar onze hypotheekvergelijker

Lees ook: Wat is de Obvion MijnHypotheekStart

Wat is de Obvion MijnHypotheekStart?

Je kunt alleen informatie krijgen als je een account op de site van Obvion aanmaakt. Dit dossier is goed beveiligd. Niet alleen heb je een inlognaam en wachtwoord nodig. Elke keer als je inlogt, moet je even wachten op een sms-je van Obvion waarin je een inlogcode krijgt toegestuurd.

Na het invullen van de persoonlijke gegevens en informatie over de woning die je wilt kopen doorloopt het programma de volgende 7 stappen:

 1. Hoeveel kan ik verantwoord lenen?
  Je krijgt informatie over de maximale hypotheek en de hoogte van de hypotheek die je nodig hebt om het huis te kopen.
 2. Wat betaal ik hiervoor?
  De bruto hypotheeklasten horend bij de hypotheek die je nodig hebt.
 3. Wat als mijn situatie verandert?
  Globale informatie over de financiële gevolgen van overlijden, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen.
 4. Uit welke hypotheekvormen kan ik kiezen?
  Korte uitleg over de annuïteiten, lineaire en aflossingsvrije hypotheek.
 5. Welke papieren heeft de adviseur van mij nodig?
  Dit is het hart van het programma. Duidelijk wordt aangegeven welke papieren de adviseur nodig heeft. Het programma biedt de mogelijkheid om de benodigde informatie te uploaden.
 6. Wat doet de notaris voor mij?
  Een videofilmpje over de rol van de notaris bij het kopen van een woning.
 7. Wie kan mij adviseren?
  Tot slot biedt het programma een keuze uit de adviseurs, waarmee Obvion samen werkt. Je bepaalt zelf binnen hoeveel km hij van je huis mag wonen.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken