icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

'Onzalig hypotheekplan Kunduz-akkoord'

Nieuws|Hoogleraar economie Lans Bovenberg heeft geen goed woord over voor het recente hypotheekbesluit van CDA, VVD, ChristenUnie, D66 en GroenLinks.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:11 mei 2012


In het zogenoemde Kunduz-akkoord hebben deze partijen afgesproken de hypotheekrenteaftrek aan te pakken. Vanaf 1 januari 2013 krijgen mensen alleen aftrek voor nieuwe hypotheken die in 30 jaar volledig en annuïtair worden afgelost.

Bovenberg, hoewel al jaren een groot voorstander voor aanpak van de hypotheekrenteaftrek, vindt dit plan onredelijk voor jongeren. 'Door de hogere aflossingsverplichtingen bij een annuïteitenhypotheek kunnen starters zich minder dure huizen veroorloven.' Veel jonge gezinnen kunnen op dit moment alleen een huis kopen omdat zij voor een groot deel aflossingsvrij financieren.

Starters die volgend jaar een huis kopen, lopen ondanks het Kunduz-akkoord toch risico financieel in de problemen te raken. Bovenberg spreekt van 'perverse prikkels'. Het akkoord moedigt starters immers aan zo veel mogelijk te lenen om maximaal te profiteren van de fiscale aftrekbaarheid. 'Juist die hoge leningen maakt jonge gezinnen kwetsbaar. Als de huizenprijzen dalen raken zij diep in de schulden.'

Bovenberg verwacht tenslotte dat de nieuwe regel 'ingewikkeld voor de burger en moeilijk handhaafbaar voor de fiscus' zal zijn. Huishoudens veranderen tenslotte steeds vaker van samenstelling door scheiding, huwelijk of inwonen.