icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten advies en bemiddeling

Er zijn verschillende soorten van advies en bemiddeling. Welke je kiest is onder andere afhankelijk van kennis en ervaring. De drie belangrijkste mogelijkheden op een rijtje.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 24 februari 2022

onafhankelijk advies financieel adviseur

Advies en bemiddeling door een onafhankelijke tussenpersoon

De tussenpersoon kan producten van verschillende aanbieders vergelijken. Je betaalt de tussenpersoon voor het advies, ook als je geen product afsluit. Denk aan:

  • Je weet niet welk product het beste aansluit bij jouw financiële situatie.
  • Je kennis over financiële producten is beperkt en je wilt geen groot risico lopen om het verkeerde product af te sluiten.
  • Je wilt een hypotheek afsluiten bij een specifieke aanbieder en dat is alleen mogelijk via een onafhankelijke tussenpersoon.

Advies en bemiddeling door één aanbieder

Ook bij deze keuze geldt dat je zelf onvoldoende kennis hebt. Of de tijd niet hebt om alles uit te zoeken. Het verschil is dat je alleen advies krijgt over de producten van de betreffende aanbieder. Je betaalt de aanbieder voor het advies.

Zelf afsluiten (execution only)

Als je voldoende kennis hebt, kun je zelf producten vergelijken. Afsluiten kan rechtstreeks bij de betreffende aanbieder. Of via een financiële dienstverlener die ook bemiddeling aanbiedt. Je betaalt dan alleen voor de bemiddeling (tussenpersoon) of distributie (aanbieder). Overigens is het bij de meeste aanbieders niet mogelijk om een hypotheek execution only af te sluiten. Er zijn wel steeds meer tussenpersonen die hierbij behulpzaam zijn.

Kennis- en ervaringstoets

De aanbieder of tussenpersoon toetst vooraf of je over voldoende kennis en ervaring beschikt om het product zonder advies af te sluiten. Als de toets niet positief is, beslis je zelf of je toch het product zonder advies afsluit. Deze toets is niet verplicht bij uitvaart- en overlijdensrisicoverzekeringen.

In de praktijk zijn er verschillende varianten, zoals online advies. Bedenk goed wat voor jouw situatie het beste is. Alles zelf doen bespaart je geld op korte termijn. Maar bij verkeerde keuzes kan het op lange termijn juist veel geld kosten.

Vergelijk de kosten

Vergelijk vóór je met een dienstverlener in zee gaat de kosten en diensten van de adviseurs. Werkt de adviseur met veel banken of verzekeraars samen of slechts met 1 of enkele aanbieders? Vergelijk vooraf verschillende dienstverleningsdocumenten.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.