! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten advies en bemiddeling

Er zijn verschillende soorten van advies en bemiddeling. Welke je kiest is onder andere afhankelijk van kennis en ervaring. De drie belangrijkste mogelijkheden op een rijtje.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:20 mei 2021

onafhankelijk advies financieel adviseur

Advies en bemiddeling door een onafhankelijke tussenpersoon

De tussenpersoon kan producten van verschillende aanbieders vergelijken. Je betaalt de tussenpersoon voor het advies. Denk aan:

  • Je weet niet welk product het beste aansluit bij jouw financiële situatie.
  • Je kennis over financiële producten is beperkt en je wilt geen groot risico lopen om het verkeerde product af te sluiten.
  • De tussenpersoon kan producten van verschillende aanbieders vergelijken. Je betaalt de tussenpersoon voor het advies, ook als je geen product sluit.
  • De hypotheek van de aanbieder van jouw keuze kun je alleen afsluiten via een onafhankelijke tussenpersoon.

Advies en bemiddeling door één aanbieder

Ook hier geldt dat je zelf de kennis niet voldoende hebt of daar niet de tijd voor wilt nemen. Het verschil is dat je alleen advies krijgt over de producten van de betreffende aanbieder. Je betaalt de aanbieder voor het advies.

Zelf afsluiten (execution only)

Als je voldoende kennis hebt, kun je zelf producten vergelijken. Afsluiten kan rechtstreeks bij de betreffende aanbieder, of via een financieel dienstverlener die ook bemiddeling aanbiedt. Je betaalt dan alleen voor de bemiddeling (tussenpersoon) of distributie (aanbieder). Overigens is het bij de meeste aanbieders niet mogelijk om een hypotheek execution only af te sluiten. Er zijn wel steeds meer tussenpersonen die hierbij behulpzaam zijn.

Kennis- en ervaringstoets

De aanbieder of tussenpersoon toetst vooraf of je over voldoende kennis en ervaring beschikt om het product zonder advies af te sluiten. Als de toets niet positief is, beslis je zelf of je toch het product zonder advies afsluit. Deze toets is niet verplicht bij uitvaart- en overlijdensrisicoverzekeringen.

In de praktijk zijn er verschillende varianten, zoals online advies. Bedenk goed wat voor jouw situatie het beste is. Alles zelf doen bespaart je geld op korte termijn. Maar bij verkeerde keuzes kan het op lange termijn juist veel geld kosten.

Vergelijk de kosten

Vergelijk vóór je met een dienstverlener in zee gaat de kosten en diensten van de adviseurs. Werkt de adviseur met veel banken of verzekeraars samen of slechts met 1 of enkele aanbieders? Vergelijk vooraf verschillende dienstverleningsdocumenten.

Lees ook:

Meer voordelen bij je lidmaatschap

Van hypotheek tot verhuisdoos. Wij helpen je met tips en tools voor het afsluiten en aanpassen van je hypotheek. Met een lidmaatschap ontvang je meer voordelen. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over diensten of hulp bij juridische vragen.

Word lid