icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De Vista hypotheek

Eerste indruk
|
Hypotheken bij banken (zoals Rabobank of ABN AMRO) zijn vaak voordelig als je kiest voor 10 jaar vast. Wil je de rente langer vastzetten dan bieden andere aanbieders vaak een lagere rente. Met de nieuwe hypotheek Vista wil de Rabobank de concurrentie aangaan voor de lange renteperiodes, maar lukt dat ook?
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 12 november 2019

Product Hypotheek

Doelgroep Starters

Aanbieder Vista

Vista-hypotheken-eersteindruk

Conclusie: hypotheekrente nu relatief hoog, voorwaarden zijn gemiddeld

Uit onze check op 15 juni 2018 bleek dat de hypotheekrentes van Vista relatief hoog zijn. Dit geldt voor korte rentevaste periodes. Zet je de rente langer dan 15 jaar vast en neem je een hypotheek die hoger is dan 90% van de waarde van de woning, dan is de rente van Vista een goede middenmoter. De voorwaarden zijn in vergelijking met andere hypotheekaanbieders marktconform.

Wat is het?

Vista is een nieuwe hypotheekaanbieder, opgericht door de Rabobank. Met dit nieuwe label wil de Rabobank de concurrentie aangaan met aanbieders die voordelige hypotheekrentes aanbieden voor lange periodes zoals 20 jaar vast. Deze renteperiode is nu populair bij starters.

Het is vaak voordelig om je hypotheek bij een bank af te sluiten als je je rente 10 jaar vast zet. Maar andere partijen (zoals bijvoorbeeld Merius en Hypotrust) zijn voordelig bij lange rentevaste periodes van bijvoorbeeld 20 jaar.

Voordelen

 • Het is bij Vista niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
 • Vista haalt de risico-opslag automatisch van je hypotheekrente af als je hebt afgelost. Hierdoor kom je in een lagere risicoklasse terecht.
 • Je mag de hele hypotheek zonder boete aflossen als je aflost met spaargeld (dit geldt dus niet als je aflost doordat je overstapt naar een andere bank).
 • De hypotheekofferte blijft bij bestaande bouw 3,25 maanden geldig; deze duur kun je zonder kosten met 3 maanden verlengen.
 • Als je passeert bij de notaris gedurende de standaard offertetermijn betaal je de laagste van de volgende twee hypotheekrentes: de rente uit je offerte óf de rente die geldt op passeerdatum (dagrente). Bij verlenging van de offertetermijn wordt de rente vastgezet op de rente van dat moment of de offerterente als die lager is.
 • Heb je je oude woning nog niet verkocht en heb je het geld uit dit huis nodig voor je nieuwe huis, dan kun je bij Vista een overbruggingskrediet afsluiten.
 • Vista heeft een gunstige regeling als je een nieuwbouwhuis koopt. Je kunt bij een nieuwbouwwoning de hypotheeklening opdelen (het hypotheekbedrag zit eerst in een nieuwbouwdepot) naarmate de bouw vordert. Vista betaalt over dit nieuwbouwdepot een rente die gelijk is aan je hypotheekrente. Per saldo betaal je dus geen hypotheekrente over hypotheekgeld dat je nog niet aan de aannemer hebt betaald.

Nadelen

 • De hypotheekrentes van Vista voor lange renteperiodes zijn niet heel voordelig in de markt.
 • Heb je nog een restschuld van je vorige woning, dan kun je die schuld bij Vista niet meefinancieren.
 • Los je je hypotheek af doordat je overstapt naar een andere bank, dan kun je slechts 10% van het hypotheekbedrag boetevrij aflossen. Over het restant betaal je dus boete. Bij een aantal banken is het boetevrije percentage hoger (15 of 20%) en betaal je dus minder boete bij oversluiten.
 • Geen rentemiddeling mogelijk.
 • Relatief hoge rente voor een overbruggingskrediet.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.