icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Stappenplan familiehypotheek

Met een familiehypotheek help je je kind bij de aankoop of verbouwing van een woning. Hoe regel je zo'n familielening? Welke voorwaarden en rente spreek je af? Volg het stappenplan en gebruik onze voorbeeldovereenkomst. Zo voorkom je familieruzies en discussie met de Belastingdienst.
ellen kloor

Ellen Kloor     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 mei 2023

Familiehypotheek goed regelen 

Voor je kind heeft een familielening een aantal voordelen. Leent het een deel bij jou en een deel bij een bank? Dan betaalt je kind bij de bank vaak een lagere rente. Je moet de familiehypotheek wel goed regelen. Anders mag je kind de rente niet aftrekken van het inkomen. En zorg dat je alle voorwaarden en afspraken goed vastlegt. 

Als je kind en je schoonkind allebei tekenen als ‘lener’ dan kun je bij zowel je kind als bij je schoonkind de gehele schuld opeisen. Dit geeft extra zekerheid op terugbetaling. Bijvoorbeeld als je kind en je schoonkind uit elkaar gaan en de waarde van de woning fors is gedaald. Het is niet verplicht dat je schoonkind tekent als ‘lener 2’. Een andere mogelijkheid is om de lening op te splitsen.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Starter