icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Jubelton regelen met overeenkomst: laatste kans

Tot 2023 kun je nog maximaal €100.000 schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind. Hoe regel je de jubelton en waar moet je op letten? Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst. Zo voorkom je familieruzies en discussie met de Belastingdienst.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 20 oktober 2022

jubelton 1200x800

Schenking jubelton in 2024 afgeschaft

De jubelton wordt in 2024 afgeschaft. In 2023 is de schenkingsvrijstelling al fors lager. Tot eind 2022 mag je nog maximaal €106.671 belastingvrij schenken voor de eigen woning. Aan je kind, je kleinkind of aan anderen. Ook als er nu nog geen huis is. Want als je dit jaar een klein bedrag schenkt, mag je dit volgend jaar nog aanvullen tot €106.671. 

De schenking moet gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis. Aflossen van de hypotheek mag ook. En de ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. De schenker kan ook extra voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat de schenking in mindering komt op de erfenis. Of het uitsluiten van de partner van je (klein)kind. Als je ons stappenplan volgt dan vergeet je niets. 

De regeling is ingewikkeld. En vaak gaat het om grote bedragen. Daarom is het belangrijk de schenking goed vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. Dat kan een akte van de notaris zijn. Maar dat hoeft niet. Je kunt ook onze voorbeeldovereenkomst gebruiken.

Heb je na het lezen van ons stappenplan nog vragen? Wij hebben 30 veelgestelde vragen over de schenkingsvrijstelling eigen woning voor je verzameld. 

Kinderen gelijk behandelen?

Het komt voor dat kinderen niet altijd op hetzelfde moment en op dezelfde manier een schenking ontvangen. Meer informatie hierover vind je in stap 2. Je hebt de keuze om het schenkingsbedrag na je overlijden in mindering te brengen op de erfenis van het kind. Of wil je dat juist niet? In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘4 inbreng schenking’.  

Uitsluiting van de partner van de ontvanger

Als je dat wilt, kun je voorkomen dat de schoonzoon- of dochter aanspraak kan maken op het schenkingsbedrag. Bijvoorbeeld als je kind en de partner ooit gaan scheiden. In de schenkingsovereenkomst sluit je dan de partner uit als begunstigde. In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘5 uitsluiting van de partner van de ontvanger’.  

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Starter