icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Strengere hypotheekeisen vanaf 1 juli

Nieuws|Het maximale bedrag waarmee je een hypotheek kunt afsluiten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat per 1 juli omlaag. Om dan nog voor NHG in aanmerking te komen, mogen de aankoopkosten niet hoger zijn dan €245.000. Nu is dat nog €265.000. Daarnaast moeten potentiële huizenkopers rekening houden met strengere leennormen en een hogere hypotheekrente.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:29 juni 2015


Minder lenen voor NHG

Het maximale bedrag van €245.000 om in aanmerking te komen voor NHG heeft betrekking op de aankoopkosten van je huis en is dus inclusief genormeerde 6% kosten koper. De werkelijke kosten die je maakt spelen hierbij geen rol. Dit betekent dat de maximale aankoopprijs van het huis straks niet hoger mag zijn dan €231.132. Volgend jaar gaat de NHG-grens nog verder omlaag naar €225.000.

Hypotheekrente omhoog

Op 1 januari zijn de leennormen om de maximale hoogte van je hypotheek te berekenen ook verscherpt. Hierdoor mag je onder andere minder lenen bij een hogere rente. En na een jarenlange trend van dalende hypotheekrentes hebben nu een flink aantal hypotheekverstrekkers de rente weer laten stijgen.

Met name voor langere rentevaste periodes is de rente flink gestegen. Zo verhoogde ING en de Rabobank onlangs de rente voor een hypotheek met een looptijd langer dan 10 jaar met 0,2%. Bij een rentevaste periode van 5 tot en met 10 jaar bleef de stijging beperkt tot 0,1%. .

Beleid bank kan veranderen

Maar dit betekent nog niet dat de rente nu alleen maar omhoog gaat. Het beleid van de bank kan veranderen. Een mooi voorbeeld is de SNS Bank op 12 juni: 

  • SNS Bank verhoogde de rente voor een hypotheek met NHG met 0,1%.
  • De rente voor een hypotheek van maximaal 66% van de marktwaarde bleef gelijk.
  • Bij een hypotheek voor 88% van de marktwaarde ging de rente omlaag met 0,1%; daarboven zelfs met 0,5%.
  • Bij tophypotheken met een looptijd van 12 jaar of langer daalde de rente enorm. Bij 15 jaar rentevast ging de rente van een belachelijk hoge 5% naar 3,50%.

Meer weten over het kopen van je eerste huis?
Benieuwd of het slim is om je hypotheek aan te passen?