! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Verkopersbijdrage Starterslening verdwijnt

Nieuws|Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) accepteert vanaf 1 oktober 2018 geen aanvragen meer voor een Starterslening met verkopersbijdrage. Volgens het SVn werkt de bijdrage soms tégen het doel van de Starterslening; koopwoningen bereikbaar maken voor starters.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:14 mei 2018

jong-stel-huis-kopen

Overblijfsel uit de crisis

De verkopersbijdrage is een overblijfsel uit de crisis op de woningmarkt en was bedoeld om vérkopers te helpen. Zij betalen een bedrag aan het SVn, waardoor de koper een Starterslening kan krijgen. In de huidige krapte op de woningmarkt zijn verkopers niet meer bereid deze bijdrage te betalen. Of zij belasten de bijdrage door aan de koper, wat natuurlijk niet in diens belang is.

Niet meer gewenst

Volgens het SVn zijn er desondanks nog enkele gemeenten die de verkopersbijdrage in stand houden. Dat vindt het Stimuleringsfonds ongewenst. Daarom heeft het fonds alle Nederlandse gemeenten gevraagd om de bijdrage af te schaffen.

Alternatieven voor Starterslening

De Consumentenbond spreekt van een logische stap, maar wijst ook op alternatieven voor de Starterslening. Zo is het mogelijk een hypotheek af te sluiten  met hulp van je ouders of via de familiebank (een lening binnen de familie).

Gunstige voorwaarden

De Starterslening (sinds 2016 gecombineerd met de Combinatielening) overbrugt het verschil tussen de woningprijs en de maximale lening die een starter bij de bank krijgt. Hierdoor kunnen starters tegen gunstige voorwaarden toch een eerste woning kopen. Gemeenten mogen deels zelf bepalen onder welke voorwaarden zij de Starterslening verstrekken.

Zie verder:

Meer nieuws

Meer nieuws