icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Buitenshuisdekking en inboedelverzekering voor studenten

Tegenwoordig bieden verzekeraars buitenshuisdekking aan voor mensen die veel onderweg zijn. En moeten studenten zich verzekeren op kamers?
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Artikel_buitenshuisverzekeringstudenten

Inboedel ook buitenshuis verzekerd?

Een ontwikkeling op het gebied van inboedel- en opstalverzekeringen is het aanbieden van buitenshuisdekking. Hiermee spelen verzekeraars in op de toename van waardevolle spullen die mensen mee naar buiten nemen. Denk hierbij aan laptops, smartphones, tablets, mp3-spelers, sieraden, horloges, foto- en filmapparatuur. De dekking is in de meeste gevallen optioneel af te sluiten op de inboedelverzekering.

Waarom buitenshuisdekking?

Verlies en diefstal onderweg worden ook gedekt door een reisverzekering. Echter, in Nederland vaak alleen als je op vakantie bent. Een ander nadeel is dat de verzekeraar slechts de dagwaarde vergoedt. Zeker bij elektronische apparatuur als een smartphone en digitaal fototoestel daalt de dagwaarde snel. Als je veel onderweg bent en dure spullen op zak hebt, heb je meer aan een goede buitenshuisdekking. Ongeveer de helft van de buitenshuisverzekeringen heeft werelddekking, bij sommige houdt de dekking op bij de Nederlandse grens.

Dekking en kosten

Meestal vallen zaken als elektronische apparatuur en sieraden onder de dekking. Let op: soms is er geen dekking voor een gestolen mobieltje of mp3-speler of is de vergoeding minimaal (zie tabel). Bij een aantal verzekeraars is diefstal wel, maar verlies niet gedekt. Voor bewijs van diefstal dien je altijd aangifte bij de politie te doen.

En keert de verzekeraar nieuwwaarde of dagwaarde uit? De meeste verzekeraars werken met vaste verzekerde bedragen. Alle kostbare spullen zijn buitenshuis tot dit maximum verzekerd. Voor onderdelen - met name smartphones of laptops - kunnen lagere bedragen gelden. Er zijn ook verzekeraars - zoals ING, Interpolis, Aegon Online, Kruidvat, Kroodle en Turien & Co. die werken met één maximumbedrag en splitsen het schadebedrag niet uit per productcategorie.

Waarop letten bij een buitenshuisverzekering?

Een handige checklist bij het afsluiten van een inboedelverzekering met buitenshuisdekking:

 • Geldt de buitenshuisdekking alleen in Nederland of wereldwijd?
 • Is verlies ook gedekt of alleen diefstal?
 • Worden productcategorieën als telecom, computer of audio op voorhand uitgesloten? Dan krijg je geen cent vergoed.
 • Krijg je nieuwwaarde of dagwaarde uitgekeerd?
 • Welk maximumbedrag krijg je bij schade? Soms zijn de vergoedingen zo laag dat je geen nieuw vervangend product kunt kopen.
 • Wordt het eigen risico (dat soms kan oplopen tot €150) van het uitgekeerde bedrag afgetrokken?
 • Hoeveel premie betaal je en wat krijg je ervoor terug?

Diefstal, maar geen vergoeding

Diefstal wordt door alle verzekeraars met buitenshuisdekking vergoed, maar bij nalatigheid kun je naar je centen fluiten. Wie zijn mobieltje in een café 'even' op tafel laat liggen tijdens het plassen of afrekenen, krijgt geen schadevergoeding bij diefstal. Wie zijn telefoon of laptop in het zicht in de auto laat liggen, krijgt ook niets. Maar zelfs in situaties waar je verwacht dat de buitenshuisverzekering voor bedoeld is, krijg je soms niets uitgekeerd. Verzekeraars keren vaak niets of maar een minimaal bedrag (€250) uit als je nieuwe laptop van bijvoorbeeld €1000 gestolen wordt uit de kofferbak van je goed afgesloten auto. Dus check de kleine lettertjes in de voorwaarden!

Je hebt in veel gevallen ook pech als je met je auto voor een rood stoplicht staat en een dief trekt de deur open en pikt van de passagiersstoel een tas met daarin een laptop, tablet en smartphone ter waarde van €2100. Wat krijg je dan uitgekeerd?

 • Bij Avéro Achmea en Kroodle niets, tenzij er braakschade is zoals een ingeslagen raam.
 • Centraal Beheer Achmea dekt geen diefstal uit de auto.
 • Nationale-Nederlanden Online vergoedt het volledige bedrag van €2100. De verzekering afgesloten via een adviseur keert €50 minder vanwege de aftrek van het eigen risico.
 • Bij Aegon Online, Kruidvat en ABN Amro hangt de vergoeding af van het verzekerde bedrag dat de consument heeft afgesloten.
 • Bij Interpolis hangt het uitgekeerde bedrag af van de ouderdom van de gestolen spullen. Je krijgt het volledige bedrag vergoed als de goederen niet ouder zijn dan 1 jaar. Anders krijg je slechts de dagwaarde uitgekeerd.

Werelddekking

De meeste verzekeringen hebben werelddekking, maar er zijn er ook waarbij de dekking bij de Nederlandse grens ophoudt. Meestal vallen zaken als elektronische apparatuur en sieraden onder de dekking. Bij een aantal verzekeraars is diefstal wel, maar verlies niet gedekt. Voor bewijs van diefstal wordt een aangifte bij de politie verlangd.

Benieuwd welke inboedelverzekering met buitenshuisdekking het beste bij jou past?
Kijk dan op onze inboedel- en opstalverzekeringenvergelijker. Vergeet niet buitenshuisdekking aan te vinken!

Studenten

Een inboedelverzekering voor studenten is een van de belangrijkste verzekeringen als je op kamers gaat. Studentenhuizen en studentenflats staan namelijk bekend als plekken waar veel ingebroken wordt. Ten eerste omdat ze vaak niet goed beveiligd zijn. Er blijven vaak deuren of ramen open staan en er is bijna nooit een alarminstallatie ingeschakeld.

Brandveiligheid

Een inboedelverzekering voor studenten dekt de schade als er iets gestolen wordt, maar ook als er waterschade is of brand-/rookschade in je studentenhuis ontstaat. Bijvoorbeeld als je huisgenoot de kraan open heeft laten staan terwijl hij het weekend weg is en water door het plafond is gelekt. Daarbij is het juist in studentenhuizen vaak niet goed gesteld met de brandveiligheid.

Uitkering

Let op: er is wel een aantal eisen waar aan voldaan moet worden, voordat de verzekering overgaat tot uitkeren. Zo moet er bij diefstal altijd sprake zijn van braaksporen, wat in een studentenhuis soms lastiger is; een huisgenoot kan ook even vergeten zijn deur goed af te sluiten na een avondje stappen.

Korting

Studenten kunnen vaak flinke korting krijgen op een inboedelverzekering. Univé bijvoorbeeld, heeft een speciaal label voor jongeren/studenten (Zekur.nl). Informeer echter altijd eerst bij de huisbaas of die een algemene (of gezamenlijke) inboedelverzekering heeft afgesloten, waar alle studenten ook onder vallen. Zo voorkom je dat je eventueel dubbel verzekerd bent. Het gaat weliswaar 'maar' om een paar euro per maand, maar gedurende je hele studentenhuis praat je dan toch al gauw over een paar hónderd euro. Maak dus voor jezelf de afweging: heb ik voldoende waardevolle spullen om een inboedelverzekering voor studenten te rechtvaardigen, of neem ik het risico?

Aansprakelijkheidsverzekering

De Consumentenbond vindt dat iedereen moreel verplicht is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) te hebben. Voor studenten geldt hierbij dat zolang je uitwonend bent voor studie en ongehuwd, je altijd verzekerd bent op de AVP van je ouders. Bij ABN Amro, FBTO, Hema, Interpolis, Polis Direct en Univé geldt dit ook voor gehuwde uitwonende studenten.

Geïnteresseerd in een inboedelverzekering? Kijk in onze vergelijker.