! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huisdieren en aansprakelijkheid

Als jouw huisdier schade aan een ander berokkent en jij bent aansprakelijk, valt dit onder de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering. En, hoe zit het als jij aansprakelijk bent voor schade aan andermans dier(en)?

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:14 september 2020

aansprakelijkheid-dieren

Schade aan jouw huisdier

Wat is de waarde van een dier?

De rechtspraak en schadeverzekeraars kijken op verschillende manieren naar de waarde van een dier. Daarbij onderscheiden we 3 soorten schade/kosten:

  • Het dier is gewond (herstelkosten)
  • Het dier is overleden
  • Er is sprake van emotionele schade bij de eigenaar van het dier

Herstelkosten van een dier

Als herstel van een huisdier 'mogelijk en verantwoord' is, moeten schadeverzekeraars de volledige herstelkosten vergoeden. Hieronder vallen niet alleen medische kosten, maar bijvoorbeeld ook kosten voor speciale voeding van het dier of reiskosten naar de dierenarts. Dat blijkt uit gerechterlijke uitspraken.

Een 'mogelijk en verantwoord' herstel betekent in feite dat de herstelkosten niet onredelijk mogen zijn. De rechter beslist hierover. Er zou bijvoorbeeld sprake van onredelijke herstelkosten kunnen zijn als een kat geopereerd wordt aan zijn voorpoot, terwijl vooraf duidelijk is dat er geen kans is op volledig herstel van de poot. Het amputeren van de voorpoot zou wél als een redelijke behandeling kunnen worden gezien, omdat daardoor het herstel voor de kat 'mogelijk en verantwoord' is.

Het dier is overleden

Anders ligt het bij het overlijden van een dier. Dan mag slechts worden gekeken naar de - doorgaans veel lagere - dagwaarde van een dier. Daarnaast mogen alleen kosten worden vergoed die rechtstreeks verband houden met het ongeval, zoals de gemaakte medische kosten en de crematiekosten.

Emotionele schade eigenaar (affectieschade)

Je huisdier verliezen door een ongeval is een aangrijpende gebeurtenis. Zeker als je het als eigenaar ziet gebeuren. Toch blijkt vooralsnog geen sprake te kunnen zijn van smartengeld. Overigens komen in elk geval de partner, ouders en kinderen van een menselijk slachtoffer sinds 1 januari 2019 mogelijk wél in aanmerking voor een vergoeding voor affectieschade.

Hoe gaan verzekeraars om met schade aan dieren?

Dat rechters iets vinden, wil niet automatisch zeggen dat schadeverzekeraars het in de praktijk ook allemaal netjes zo doen. Zo blijken verzekeraars bij letselschade van een huisdier in de praktijk vaak niet de volledige herstelkosten te vergoeden, maar slechts de dagwaarde. Dit geldt bijvoorbeeld voor Allianz, Ditzo en Unigarant. Bij FBTO is het afhankelijk van de situatie.

'Ik vraag altijd wat de klant zelf redelijk vindt'

'Wat redelijk is, is lastig te zeggen', aldus een medewerker van FBTO's afdeling Schade in de afstudeerscriptie 'Schade aan dieren: Gewoon Zaakschade?'.

'Ik vraag altijd aan de klant wat de klant zelf redelijk vindt. Stel dat de klant het zelf zou moeten betalen, zou de klant de kosten dan ook maken? Dit kan een richtlijn zijn. Er wordt ook gekeken naar de dagwaarde van een dier, maar het is niet zo dat we alleen maar naar de dagwaarde kijken. We bekijken altijd het totaalplaatje.

Stel: een hond is onder de auto gekomen. De hond is 1 jaar oud en heeft destijds €700 gekost. De hond moet geopereerd worden, maar de kans op overlijden is zeer groot. De kosten voor een operatie zijn €2200. Dat lijkt mij persoonlijk niet redelijk. Maar stel dat de operatie nodig is en de verwachting is daarna dat de hond nog jaren vrolijk verder kan leven, dan zou ik zeggen dat de kosten redelijk zijn. Het is dus echt afhankelijk van de situatie wat redelijk is, per situatie moeten we bekijken wat redelijk is.'

Bij overlijden van een dier handelen verzekeraars wel in lijn met de rechtspraak: vergoeding van de dagwaarde. Nationale-Nederlanden houdt daarnaast rekening met de vraag of sprake was van een 'raszuiver dier dat aantoonbare prijzen heeft gewonnen op tentoonstellingen'.

Schade aan dieren: gewoon zaakschade?

Bovenstaande bevindingen zijn grotendeels gebaseerd op de masterscriptie 'Schade aan dieren: gewoon zaakschade?', (Aansprakelijkheid & Verzekering, Erasmus Universiteit Rotterdam) van Suzanne Rensen. Zij vergeleek een aantal belangrijke gerechterlijke uitspraken over de waardebepaling van huisdieren met de praktijk van 8 schadeverzekeraars (Aegon, Allianz, Centraal Beheer, Ditzo, FBTO, Ohra, Nationale-Nederlanden en Unigarant).

Schade door jouw huisdier

Als jouw huisdier schade aan een ander berokkent - en jij bent daarvoor aansprakelijk - valt dit zonder twijfel onder de dekking van je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). De schade wordt dan tot het verzekerd bedrag (doorgaans €1,25 of €2,5 miljoen) vergoed, minus het eventuele eigen risico.

Aan je eigen spullen

Als jouw (huis)dieren schade veroorzaken aan je eigen spullen, valt dat bij Hema, ING en ZLM onder de dekking van de inboedelverzekering. Andere verzekeraars verbinden hier voorwaarden aan. Bij de meeste inboedelverzekeraars is schade veroorzaakt door (huis)dieren echter níet gedekt. Vanaf 1 april 2020 geldt dat ook voor de Maatwerk-polissen van Nationale-Nederlanden.

Lees ook:

Hulp bij financiële vragen

Heb je een algemene financiële vraag over bijvoorbeeld betaal- en spaarrekeningen, verzekeringen, hypotheken en schenken? Met het lidmaatschap Geld & Recht of Volledig & Vertrouwd staan we voor je klaar en helpen je snel op weg.

Speciaal voor leden: de Financiële Helpdesk
Onze experts zijn bereikbaar op 070 - 445 45 45 (ma t/m vrij, 9:00 tot 18:00 uur).

helpdesk