icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Premieberekening inboedel: welke gegevens heb je nodig?

Om te kunnen bepalen welke inboedelverzekering jou de beste voorwaarden en de gunstigste premie biedt, stellen we je in onze vergelijker een aantal vragen over jezelf en over de gewenste dekking. Wij proberen het aantal vragen zo minimaal mogelijk te houden. Hieronder leggen we uit waarom we vragen wat we vragen.
Jan Klinckenberg
Jan Klinckenberg

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  17 augustus 2017


Persoonlijke gegevens

Om inboedelverzekeringen te vergelijken, is het nodig aan te geven wat je persoonlijke situatie is. De vragen komen voor een deel overeen met de vragen die veel verzekeraars stellen bij de inboedelwaardemeter, een hulpmiddel dat veel verzekeraars gebruiken om de waarde van je inboedel vast te stellen.

Van belang voor de premieberekening van een inboedelverzekering is de samenstelling van het huishouden. De mogelijkheden zijn:

 • gezin met kinderen
 • gezin zonder kinderen
 • alleenstaande met kinderen
 • alleenstaande zonder kinderen

De waarde van de inboedel hangt samen met de leeftijd van de kostwinner. In de loop van het leven vergaart een mens steeds meer spullen. Pas na je zeventigste jaar wordt dit iets minder. Daarom willen je geboortedatum weten.

Het netto maandinkomen van de hoofdkostwinnaar is van belang, omdat verzekeraars de inboedelwaarde mede bepalen op basis van het inkomen. Wie meer verdient, heeft doorgaans een duurdere inboedel.

Postcode en huisnummer

We vragen ook naar je postcode en huisnummer, omdat alle verzekeraars de premie afstemmen op de buurt waar je woont. De premies van woonverzekeringen kunnen per postcode, straat en huisnummer fors verschillen. Dit speelt vooral bij inboedelverzekeringen, in veel mindere mate bij opstalverzekeringen. Soms wisselt de premie zelfs per huisnummertoevoeging, zoals bij BLG, Reaal en SNS (onderzoek Consumentengids september 2015). Of een woonadres in een risicogebied ligt, wisselt ook per verzekeraar. Het brand- en inbraakrisico is belangrijk voor de premiebepaling van woonverzekeringen. Verzekeraars zijn verder in principe vrij in hun premiebeleid, mits er geen sprake is van discriminatie, maar zijn hier niet erg transparant over. Vergelijk de premies dan ook goed, zeker na een verhuizing. Woonverzekeraars weigeren je overigens niet voor een polis op basis van de postcode.

Grote steden

Wie verhuist van een dorp naar de stad, betaalt waarschijnlijk een hogere inboedelpremie vanwege de kans op meer diefstal. Sommige verzekeraars hanteren geen zogenoemd 'postcodebeleid' binnen een plaats, maar hanteren bijvoorbeeld wel een andere premie voor de (grote) steden of per plaats of gemeente. Landelijk gezien zijn de inboedelpremies in de 4 grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) gemiddeld hoger dan in de rest van Nederland. Dit is ook te wijten aan de hogere schadebedragen en grotere kans op ander schades in de steden, zoals waterschade.

Gegevens inboedel

Gemiddeld geldt: hoe groter de woning des te meer spullen een mens heeft. Inboedelwaardemeters houden daarom ook rekening met het woonoppervlak.

Specificatie bijzondere inboedel

Verzekeraars die een inboedelwaardemeter hanteren vaak een vast bedrag voor:

 • audiovisuele apparatuur
 • lijfsieraden
 • bijzondere bezittingen (bijvoorbeeld verzamelingen en antiek)
 • huurdersbelang

Onder huurdersbelang worden alle veranderingen en verbeteringen aan de huurwoning verstaan die je voor eigen rekening hebt aangebracht. Bezit je bijvoorbeeld meer dan €6000 aan lijfsieraden dan wordt het meerdere bij de verzekerde som opgeteld. Deze gaat dus omhoog. Daarnaast kennen veel verzekeraars een maximum dekking voor diefstal van dit soort spullen. Wens je een hogere dekking, dan betaal je een premie-opslag of moet je omzien naar een andere verzekeraar.

Buitenshuisdekking

Je hebt de mogelijkheid om je kostbare inboedel ook buiten de deur te verzekeren. Handig als je regelmatig over straat gaat met dure sieraden, een smartphone of laptop. Bij diefstal (en soms ook bij verlies) krijg je door de extra af te sluiten buitenshuisdekking jouw schade vergoed tot een bepaald maximum. Dit beperkt echter het aanbod van verzekeraars. Lang niet alle verzekeraars bieden een buitenshuisdekking.

Gegevens woning

De inboedelwaardemeter vraagt meestal alleen naar de oppervlakte van je woning. Bij andere methodes willen verzekeraars weten in wat voor soort huis je woont:

 • een rijtjeswoning
 • 2 onder 1 kap
 • vrijstaand huis
 • hoekwoning
 • appartement of flat met 1 tot 4 verdiepingen
 • appartement of flat met meer dan 5 lagen

Wij gaan in onze vergelijker standaard uit van de bouwaard steen/hard. De oppervlakte, inhoud van de woning en het aantal kamers is bij sommige berekeningsmethoden nodig om de waarde van je inboedel te kunnen berekenen.

Beveiliging

Heb je je huis beveiligd en ben je in het bezit van het politiekeurmerk Veilig Wonen of een BORG-certificaat, dan krijg je bij een aantal verzekeraars korting op je verzekeringspremie.

Resultaten

De gevonden inboedelverzekeringen zijn gesorteerd op maandpremie van laag naar hoog. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar ook welke verzekering het beste past bij jouw (kostbare) inboedel. En let ook op de dekkingsvorm: extra uitgebreid (EUG) of de ruimere allriskdekking (AR), die ook schade vergoedt door zelf veroorzaakte ongelukjes.

Let ook op het eigen risico. Kies je vrijwillig voor een hoger eigen risico, dan betaal je minder premie. Niet alle verzekeraars bieden trouwens deze keuze-optie.

Bekijk ook:

Of ga meteen naar de vergelijker

Test inboedel- en opstalverzekeringen