icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voorkomen is beter dan blussen

Brand in huis! Je moet er niet aan denken. Houd het risico van een woningbrand zo klein mogelijk met deze preventieve maatregelen.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  7 april 2017

Bijgewerkt op:  7 april 2017

rookmelder-plaatsen

Woningbrand

In Nederland rukt de brandweer zo’n 6000 keer per jaar uit voor meldingen van een woningbrand. Enkele tientallen hebben een fatale afloop, vaak als gevolg van het inademen van giftige rook.

Gemiddeld doet de brandweer er zo’n 8 minuten over om ter plaatse te komen. In die tijd kun je veel doen om slachtoffers te voorkomen en de schade te beperken. Je eigen veiligheid staat altijd voorop.

Woningbrand voorkomen

Wees bewust van het risico op brand. Veel voorkomende oorzaken van woningbrand zijn ongelukjes tijdens het koken, roken in bed en het gebruik van onveilige bedrading. En besef: een brandje in de prullenmand kan een huis in 5 minuten volledig in vlam zetten.

Veel maatregelen om (uitslaande) brand te voorkomen liggen voor de hand:

 • Maak met de ogen van een brandweerman een rondje door de woning om je bewust te worden van risicovolle plekken: provisorisch bevestigde snoeren en kabels, de meterkast die meer op een bergkast lijkt, de schoorsteen die dit jaar nog niet is geveegd.
  Inventariseer de maatregelen en voer ze uit.
 • Rookmelders waarschuwen razendsnel dat er rookontwikkeling in de woning is. Kies op elke verdieping een strategische plaats, zoals in de keuken, hal/overloop en in het trapgat.
  Je kunt brandmeldingen doorschakelen naar een alarmcentrale.
 • Zorg ervoor dat grote huishoudelijke apparaten, zoals vaatwassers, wasmachines en drogers volgens de veiligheidsvoorschriften worden geïnstalleerd en aangesloten op het elektriciteitsnet.
 • Gebruik geen gewone snoeren voor zware apparaten.
 • De meeste woningbranden ontstaan in de keuken. Vlam in de pan? Leg een passende deksel op de pan.
 • Brand geen kaarsen in de buurt van vitrages of gordijnen.
 • Laat geen lucifers en aanstekers slingeren, zeker niet als er kinderen in huis zijn.
 • Doof een sigarettenpeuk altijd goed in een asbak.
 • Overtuig jezelf van een veilige inrichting van de ‘werkplek’, of dat nu het aanrecht is of de zolder waar je gaat klussen.
 • De meeste beginnende brandjes kun je blussen met een blusdeken, water of een poederblusser. Volg altijd de gebruiksaanwijzingen op deze blusmiddelen en gebruik blusdekens alleen voor kleine brandjes.
 • Bedenk een vluchtroute als ergens in huis toch brand uitbreekt. Zorg dat de vluchtroute vrij is van obstakels.

gezondgids-2-2017Meer brandpreventietips vind je in het artikel Voorkom brand in huis (pdf voor abonnees van de Gezondgids) in de Gezondgids van april 2017.

Brandschade

 • Toch getroffen door brand? Afhankelijk van de omvang van de brand, kunnen de brandweer, verzekeraar en bijvoorbeeld de woningcorporatie helpen bij de afwikkeling van de schade.
  Bij een grote brand wordt altijd de Stichting Salvage ingeschakeld, die gedupeerden bijstaat en adviseert bij alles wat er moet worden geregeld.
 • De Consumentenbond onderzocht de polisvoorwaarden van inboedel- en opstalverzekeringen en constateerde grote verschillen in de hoogte van de uitkeringen als je getroffen wordt door een brand.
  Let goed op de dekking als je een woonverzekering afsluit en weet waarop je moet letten als er in huis brand uitbreekt.

Bekijk ook:

Test inboedel- en opstalverzekeringen