! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is niet verplicht. Maar we raden hem wel aan. Als er bijvoorbeeld word ingebroken in je huis heb je iets om op terug te vallen. Welke schade kun je claimen op je inboedelverzekering?
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 16 april 2021

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die niet 'aard- en nagelvast' zitten. Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer, maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, audio- en videoapparatuur.

Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade binnenshuis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon. Een barbecue valt daar bijvoorbeeld in de regel níet onder.

Schade aan je huisdier

Ook huisdieren vallen doorgaans in het rijtje 'spullen' en dus onder de dekking van je inboedelverzekering. Bij veel verzekeraars bedraagt de vergoeding voor schade aan huisdieren maximaal €2500. Bij Univé is dat maximaal €1000. ABN Amro, ANWB, de Goudse, de Budget-polis van Klaverblad, Nationale-Nederlanden (sinds 1 april 2020) en Unigarant vergoeden schade aan huisdieren helemaal niet. ABN maakt wel een uitzondering voor schade aan dieren uit het aquarium door het breken van glas.

Als 'kleine huisdieren' (zoals een hond, kat, marmot, hamster, fret, cavia of konijn) worden gestolen of een ongeval buiten de woning krijgen, dan vergoedt Aegon maximaal €1000. Met een goedkopere Basis-polis is de vergoeding maximaal €500. Het gaat daarbij om de kosten van de dierenarts en bij overlijden de kosten om een nieuw dier aan te schaffen van hetzelfde soort, ras en leeftijd.

Gedekte schade-oorzaken

Onder de dekking van een inboedelverzekering valt schade door:

  • brand
  • wateroverlast
  • blikseminslag
  • ontploffing
  • inbraak
  • gewelddadige beroving
  • storm (minimaal windkracht 7)
  • schroeien en smelten

Wat dekt een inboedelverzekering niet?

Schade die je zelf veroorzaakt doordat je iets omstoot of laat vallen, is alleen gedekt met een zogeheten allriskpolis. Schade als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is in principe nooit gedekt.

Niet verplicht, wel nodig

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar voor bijna iedereen erg aan te raden. Als je brand of wateroverlast krijgt, of er wordt ingebroken bij je thuis, heb je iets om op terug te vallen.

Nieuwwaarde of dagwaarde

Dat een schadegeval gedekt is, wil niet zeggen dat je van de vergoeding al je verloren spullen nieuw kunt aanschaffen. De meeste inboedelverzekeraars hanteren de regel dat de nieuwwaarde van een product wordt vergoed, tenzij de dagwaarde door de gehanteerde afschrijvingen op dat moment lager is dan 40% van de nieuwwaarde. Vanaf dat moment wordt de (lagere) dagwaarde uitgekeerd.

Gunstigste uitzonderingen is Lemonade. Bij een gedekte schade wordt bij deze verzekeraar altijd de nieuwwaarde van je spullen vergoedt. In principe tot €5000 per item. Duurdere spullen moet je apart aanmelden. ING, Nationale-Nederlanden en ANWB vergoeden 10 jaar lang de nieuwwaarde. Maar daar zitten wel wat voorwaarden aan.

Liefst bij één verzekeraar

De inboedel- en opstalverzekeringen (soms samen met de aansprakelijkheidsverzekering) worden ook wel 'woonverzekeringen' genoemd. Heb je een eigen huis? Dan adviseren we deze verzekeringen onder te brengen bij dezelfde verzekeraar. Als er dan schade ontstaat aan je huis én je inboedel, bijvoorbeeld door brand, voorkom je gedoe over wie welke schade vergoedt. Ook krijg je maar met één schade-afwikkelaar te maken en voorkom je dat je ergens dubbel of, erger nog, helemaal níet voor verzekerd bent.

Kies zelf de beste inboedelverzekering

Vergelijk woonverzekeringen en kies de verzekering die het beste bij je past.  Of kijk welke inboedelverzekering de beste is.

Lees ook: