icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is een sharingpolis?

Via internet kun je je huis verhuren aan toeristen. Of je verhuurt je auto of gereedschap aan iemand die zelf de spullen niet heeft. Als er schade ontstaat, wordt deze vaak niet gedekt door de huidige verzekeringen. Verzekeraars zien dit gat ook en ontwikkelen zogenoemde 'sharingpolissen', die inspelen op de nieuwe deeleconomie en het lenen van elkaars spullen.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  15 januari 2018

Artikel_sharingpolis

Stel: je verhuurt je huis via Airbnb. Tijdens je vakantie verblijven er 2 toeristen in jouw huis. Helaas valt er één van de trap, omdat de vloerbedekking los zit en hij stelt jou aansprakelijk voor de geleden schade. Hij kan een maand niet werken en zijn bril en kleding zijn kapot.

Jouw aansprakelijkheidsverzekering vergoedt deze schade niet, omdat in de verzekeringsvoorwaarden staat dat commerciële activiteiten (zoals het verhuren van je huis) zijn uitgesloten. Je hebt in dit soort gevallen een zakelijke verzekering nodig, maar die zijn duur, zeker als je je huis slechts incidenteel verhuurt.

Schade door huurders

Je huurders morsen een glas rode wijn op je witte tapijt. Is dit het risico van het vak, of kan de schade worden verhaald? En wat als de huurders spullen stelen of kapot maken? Kun je dan aankloppen bij de huurder of bij een verzekeraar? De meeste verzekeraars vergoeden geen schade aan spullen van anderen of schade veroorzaakt tijdens verhuur. En bij diefstal zal er waarschijnlijk ook geen dekking op de inboedelverzekering zijn. Je hebt de dief immers zelf in huis gehaald.

Schade bij particuliere verhuur woning gedekt

Verzekeraars moesten inspelen op de veranderende wensen van consumenten. Nationale-Nederlanden lanceerde in december 2014 een nieuw pakket inboedelverzekeringen, waarin schade bij incidentele particuliere verhuur via Airbnb, Wimdu of woningruil wél wordt gedekt. Helaas helpt het niet tegen huurders die jouw spullen achterover drukken. Zonder braakschade krijg je nog steeds geen cent vergoed. Deze nieuwe, ruimere dekking geldt niet voor bestaande klanten. Je moet voor deze verbeterde voorwaarden opnieuw een inboedelverzekering afsluiten bij Nationale-Nederlanden. Lees ook onze eerste indruk van de Nationale-Nederlanden Inboedelverzekering.

ASR heeft al sinds 2009, toen verhuur onder de leegstandwet geïntroduceerd werd, een verhuurclausule in de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering opgenomen. Lees meer over de extra keuzemodule verhuur van ASR, die de verhuurdersgarantie van Airbnb aanvult. Aegon onderzoekt op dit moment of ze een 'Airbnb-achtige' verzekeringspolis op de markt kunnen brengen voor inboedel en aansprakelijkheid.

Airbnb: huis als vakantieadres

Een gunstig geprijsd logeeradres huur je bij een andere consument via bijvoorbeeld Airbnb. Hoe goed en handig werkt Airbnb?

Meer over delen en lenen

airbnb klein

Speciale autodeel-verzekering

En hoe zit het met de verzekering als je je auto verhuurt aan een buurtbewoner en die rijdt hem vervolgens volledig in de prak? Jij hebt geen auto meer en bent je opgebouwde no-claimkorting op je autoverzekering in één klap kwijt. Normaal gesproken draait de eigenaar van de auto op voor de schade, niet de persoon die achter het stuur zit.

Centraal Beheer Achmea ontwikkelde een speciale autodeel-verzekering voor automobilisten die hun wagen verhuren via autodeelwebsites als Snappcar, WeGo of MyWheels.

Bekijk de polisvoorwaarden van MyWheels bijvoorbeeld.

  • De verzekering gaat automatisch in als je je auto verhuurt via deze website.
  • Deze vervangt je normale autoverzekering alleen tijdens de verhuurperiode in binnen- én buitenland.
  • Je bent verzekerd tegen schade, vernieling, diefstal en aansprakelijkheid.

Ook je opgebouwde no-claim is beschermd.

Snappcar: auto huren bij je buren

Een auto staat gemiddeld 23 uur per dag stil en dat is natuurlijk zonde! Via Snappcar kun je je eigen auto te huur aanbieden bij anderen en als je zelf geen auto hebt, kun je vrij gemakkelijk een auto huren bij een van je buren. Zo werkt Snappcar.

Meer over delen en lenen.

snappcar-app

Auto als taxivervoer: aansprakelijk bij schade

Uber is een platform waarop particulieren zichzelf en hun auto beschikbaar stellen als taxi. De rechter oordeelde in 2014 dat er sprake is van illegaal taxivervoer; de dienst UberPop mag in Nederland niet aangeboden worden door particuliere chauffeurs.

Automobilisten zijn in dit geval dus nooit verzekerd, want verzekeraars mogen geen illegale activiteiten verzekeren. Jij draait bij een ongeluk zelf op voor de schade aan jouw auto en de inzittenden. Je auto commercieel verhuren is namelijk niet gedekt volgens de polisvoorwaarden van de autoverzekering.

Geleende goederen via Peerby verzekerd

Via de app en website Peerby kun je bijvoorbeeld een boormachine lenen van mensen uit de buurt. Hartstikke handig, maar wát als je je uitgeleende boormachine kapot of helemaal niet terugkrijgt? Centraal Beheer Achmea ontwikkelde daarom samen met Peerby een spullenleen-verzekering. Deze optionele 'Peerby Garantie' moet het uitlenen van spullen laagdrempeliger maken en een gevoel van zekerheid geven. Behalve schade aan het geleende voorwerp, krijg je ook de schade uitgekeerd bij verlies of diefstal. Deze garantie is optioneel af te sluiten via de Peerby App en wordt betaald door de lener. Je hoeft hiervoor geen klant te zijn bij Centraal Beheer.

De Peerby-garantie is nu nog een proef exclusief voor Amsterdam. De bedoeling is om deze uitleenverzekering later dit jaar over heel Nederland uit te rollen. Lees ook onze eerste indruk van Peerby.

Peerby: spullen lenen en uitlenen

Via Peerby.nl leen je spullen van mensen in de buurt of kun je zelf spullen beschikbaar stellen om uit te lenen. Duurzaam en kostenbesparend! Zo werkt Peerby.

Meer over delen en lenen.

peerby-online

Verzekeraars moeten met de tijd meegaan

Het Verbond van Verzekeraars vindt dat de huidige verzekeringen niet goed inspelen op de deeleconomie. Verzekeraars moeten meer met de tijd meegaan.

'De huidige polissen zijn gebaseerd op bezit en niet op gebruik. Ze voldoen niet aan wat de toekomstige klant nodig heeft van zijn verzekeraar. Juist als de klant zijn spullen uitleent of verhuurt aan onbekenden, wil deze de zekerheid dat als er iets mee gebeurt, de schade vergoed wordt. Het is aan verzekeraars om deze zekerheid te bieden door met passende producten te komen.' Volgens het Verbond zijn alle grote verzekeraars, behalve Delta Lloyd en Vivat, bezig met het ontwikkelen van nieuwe verzekeringsproducten.

Lees ook:

Test inboedel- en opstalverzekeringen