! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Elektrische kookplaat

Wil je koken op elektriciteit, dan kun je kiezen uit verschillende soorten kookplaten: klassiek, keramisch of inductie. Wat zijn de verschillen?

Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op:20 maart 2018

inductiekookplaten-koken-op

Elektrische kookplaten

Klassiek

Koopadvies_channel1_2Traditionele, elektrische kookplaten hebben gietijzeren verwarmingselementen waar de pan op staat. Dit soort kookplaten zijn goedkoop in aanschaf, maar de manier van koken is niet energiezuinig. Bovendien zijn ze onprettig in het gebruik: het duurt lang voordat de platen warm zijn, ze koelen langzaam af en het systeem reageert traag op een aanpassing van de temperatuur. Je hebt een extra elektrische groep nodig om de kookplaat aan te sluiten.

Keramische kookplaat

Koopadvies_channel1_3Keramische kookplaten maken gebruik van halogeenstralers, elektrische verwarmingselementen of infraroodelementen. Spiralen worden verhit onder een dikke keramische glasplaat en gloeien rood op als ze heet zijn. Op de glasplaat staan de kookzones aangegeven met cirkels. De grootte van de cirkel geeft aan hoe groot de pan mag zijn die je erop kunt plaatsen.

Door het vlakke oppervlak is deze kookplaat goed schoon te houden. Ook valt de prijs erg mee. Een groot nadeel is dat keramische kookplaten niet energiezuinig werken. Daarnaast gaat het verwarmen en afkoelen van de platen langzaam en is de temperatuur niet nauwkeurig te regelen. De kookplaat moet op een aparte elektrische groep worden aangesloten.

Inductiekookplaat

Koopadvies_channel1_4Het populairste elektrische kooksysteem is inductie. Bij de inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor de verwarming. Na het inschakelen van de kookplaat zie je geen verwarmingselement opgloeien en wordt de plaat ook niet warm. De warmte wordt pas na het plaatsen van een geschikte pan direct in de panbodem opgewekt. Wanneer je de pan van de plaat haalt, is de plaat alleen warm en niet ontzettend heet. Verder passen de zones zich aan aan het formaat van de pan.

Functies van een elektrische kookplaat

  • Een restwarmte-aanduiding geeft aan of de plaat nog warm is als de pan er niet meer op staat.
  • Met panherkenning schakelt de kookzone automatisch uit zodra je de pan van de plaat haalt.
  • Een warmhoudzone is geschikt voor het warmhouden van een pan.
  • Schoonmaakvergrendeling: zodra een pan overkookt blokkeert het bedieningspaneel, zodat je de plaat kunt schoonmaken.
  • Met een hoofdschakelaar schakel je de hele kookplaat in één keer uit.
  • De power- of boostfunctie geeft een kookzone die over een hoger vermogen beschikt in korte tijd een extra boost.
  • Met een aankookregeling wordt een zone gedurende een vaste tijd op vol vermogen gevoed en schakelt dan terug naar de in eerste instantie ingestelde stand. Dit voorkomt overkoken.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in 1 oogopslag welke inductiekookplaten goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.
 

De beste inductiekookplaat

Beste-Inductie-General

Lees ook: