icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beste koekenpan voor inductie en PFAS-vrij

Test
|
We testten 13 koekenpannen voor inductie met een keramische en PFAS-vrije anti-aanbaklaag. Bij de helft van de pannen blijkt de boel toch aan te bakken. Soms slijt de anti-aanbaklaag heel snel. Welke pan is het beste?

Bekijk de testresultaten en onze tips hoe je een goede pan herkent. En waarom we geen pannen meer met PFAS testen.

Noelle van der Weel-280px

Noëlle van der Weel   Expert inductiekookplatenBijgewerkt op:6 februari 2024

Inductie_koekenpan

Anti-aanbakpannen

Laatste update: 6 februari 2024

Wij zijn er bijna..

Koekenpannen in de test

  1. 1
    Goede én goedkope pannen

    Voor een goede PFAS-vrije anti-aanbakpan hoef je niet veel geld uit te geven. De 2 pannen met het predicaat Beste uit de Test zijn goedkoper dan gemiddeld.

    Eén pan is zelfs een van de goedkoopste pannen. De prijzen variëren van €20 tot €99.

  2. 2
    Goede anti-aanbaklaag

    De meeste pannen gaan door slijtage behoorlijk achteruit maar bij 3 pannen voorkomt de anti-aanbaklaag ook na slijtage dat eten aanbakt.

  3. 3
    Vervorming panbodem

    Ondanks dat de bodems allemaal uit meerdere lagen bestaan trekken 2 pannen behoorlijk krom. Maar niet zoveel dat ze onbruikbaar worden. Kromtrekken voorkom je door de pan rustig op te warmen en de pan eerst af te laten koelen voordat je hem onder de kraan afspoelt.

Welke pannen hebben we getest?

  • BK Easy Induction Ceramic
  • BK Superior Ceramic
  • Brabantia Black
  • Demeyere Alu Comfort 3 Ceraforce
  • Demeyere Alu Pro 5 Ceraforce
  • Ernesto (Lidl) Pan ILAG
  • Fiskars All Steel
  • GreenChef Diamond
  • GreenPan Barcelona
  • GreenPan Premiere
  • Tefal Ceramic Control White
  • WMF CeraDur Profi
  • WMF Durado

Hoe wij testen

Wij testen bij alle pannen de anti-aanbaklaag. Daarvoor bakken we steeds spiegeleieren zonder vet, zowel voordat we de anti-aanbaklaag slijten als daarna. De warmteverdeling testen we aan de hand van hittefoto’s. En we bakken crêpes.

De vervorming van de panbodem testen we met een thermische shock. Dit doen we door de pan 10 keer 5 minuten te verhitten. Daarna koelen we hem direct onder de koude kraan af.

Alleen pannen zonder PFAS getest

PFAS is een verzamelnaam voor ruim 6000 chemische stoffen die in allerlei producten worden gebruikt om ze vet-, vuil- en waterafstotend te maken. Een van de bekendste PFAS is PTFE, oftewel Teflon. Dit wordt vooral gebruikt in de anti-aanbaklaag van pannen en ander keukengerei.

Een aantal PFAS, zoals PFOA, PFOS en GenX zijn al lang verboden om te gebruiken omdat ze bewezen giftig zijn. Van steeds meer PFAS zijn er bewijzen dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Nederland is een van de kartrekkers van een Europees project voor een verbod vanaf 2025 op álle PFAS die niet noodzakelijk zijn.

Om vooruit te lopen op het Europese verbod, willen we alleen nog koekenpannen testen met een anti-aanbaklaag zonder PFAS. Maar er staat niet altijd duidelijk in de productinformatie of op de verpakking of er PFAS in de anti-aanbaklaag zitten. We hebben dit daarom nagevraagd bij de fabrikanten. Vervolgens hebben we alleen de pannen getest waarvan de fabrikant beloofde dat er geen PFAS in de anti-aanbaklaag zitten.

De enige anti-aanbaklagen waarvan de fabrikant kon garanderen dat ze PFAS-vrij zijn, zijn keramisch.

Conclusie

De verschillen in Testresultaten liggen dicht bij elkaar. Bij de nieuwe pannen is er weinig verschil in het resultaat wat betreft aanbakken. Na slijtage van de anti-aanbaklaag zijn die verschillen groter. Slechts bij 3 koekenpannen blijft de anti-aanbaklaag na slijtage goed. Van de 2 koekenpannen die als Beste uit de Test komen, is zelfs één de goedkoopste pan.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue