! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
mediapool-zeker-online-1200x800px

Zeker Online

Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

CoronaMelder-app: veelgestelde vragen

De CoronaMelder-app is vanaf 10 oktober landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen over deze app.  

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op:10 december 2020

Meldingen coronavirus 3

Wanneer is de app te gebruiken?

De introductie van de app is enige keren uitgesteld maar zaterdag 10 oktober was het zover: de app is landelijk te gebruiken. De app was in de afgelopen maanden wel al te downloaden op de telefoon, maar alleen functioneel in enkele testregio's.         

Van wie is deze app?

De CoronaMelder is ontwikkeld in opdracht van Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor een goede werking. 

Wat is het doel?

Het doel is de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan door het bron- en contactonderzoek te versnellen. De app zorgt ervoor dat mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon eerder gewaarschuwd kunnen worden, mits de app wordt gebruikt door beide personen. De verwachting is dat de app effectief is als minstens 20% van de bevolking de app gebruikt.

Meldingen coronavirus 4Hoe werkt de app?

De app maakt voortdurend willekeurige codes aan. Deze codes worden uitgewisseld met andere smartphones die in de buurt zijn en de app gebruiken. Wanneer iemand positief wordt getest op corona krijgt diegene de mogelijkheid dit aan te geven in de app. De codes van die persoon worden dan verzonden naar een centrale server. De apps van andere smartphones checken de codes die ze hebben verzameld met de codes op de server.

Als er een match is en je binnen 2 meter minstens 15 minuten bij de coronapatiënt in de buurt was, krijg je een melding van de app. De melding laat alleen zien op welke dag het contact heeft plaatsgevonden, niet wie dit is en waar je die persoon bent tegengekomen.

Wat moet je doen als je een melding ontvangt in de app?

Als je een melding krijgt vanuit de app, dan ben je in de buurt geweest van een besmet persoon. Ga dan in quarantaine en laat je testen op het coronavirus.

Heb je klachten die kunnen duiden op het coronavirus? Laat je dan zo snel mogelijk testen. Heb je geen klachten, maar wel een melding gekregen? Laat je dan vanaf 5 dagen na het laatste risicovolle contact testen. Doe dat niet eerder, omdat je dan de kans loopt dat een eventuele besmetting niet gedetecteerd wordt.

In de app krijg je actuele informatie over de testmogelijkheden.   

Wil je je toch laten testen zonder dat je klachten hebt of in nauw contact bent geweest met een besmet persoon?

Dan kun je een commerciële test overwegen. Kies dan wel voor een PCR-test. Hierbij wordt met een wattenstaafje een uitstrijkje uit neus en keel gemaakt. Kies niet voor een serologische test (bloedtest). Serologische sneltesten voor corona zijn onbetrouwbaar. Bekijk verder of de partij waar je de commerciële PCR-test wil afnemen samenwerkt met een laboratorium. Dit laboratorium moet voldoen aan de eisen van het RIVM voor het testen op corona. Deze laboratoria vindt je op de website van het LCI  (onderdeel 7.1).

Bij een kleine zoektocht op internet vinden we 3 aanbieders van coronatesten die aan de normen voldoen:

 • Coronalab.eu (€150 per PCR-test). Testlocaties in Amsterdam, Breda, Den Haag, Hilversum, Hoogeveen, Liempde, Zeist en Zwolle.
 • Ecolog-testcenter.com (€105 per PCR-test). Testlocatie in Eindhoven.
 • HetHuisartslab.com (€100 per PCR-test). Testlocaties in Amsterdam, Andijk, Arnhem-Velp, Baarn, Badhoevedorp/Schiphol, Emmen, Enschede, Eindhoven, Groningen, Harderwijk, Hoogezand, Leeuwarden, Lelystad, Meppel, Rotterdam, Siddeburen, Susteren, Tiel, Utrecht, Vught, Warnsveld, Wassenaar en Weesp.

Er zijn vast meer testbedrijven die aan de normen voldoen. De lijst is niet uitputtend.

Zit je in de risicogroep of heb je ernstige klachten, bel dan met je huisarts.

Werkt CoronaMelder op elke telefoon?

Op de meeste wel, maar op telefoons ouder dan een jaar of 5 werkt de app niet. iPhone-bezitters moeten tenminste besturingssysteem iOS 13.5 hebben. Bij Android-gebruikers werkt de app meestal vanaf Android 6. 

Is je telefoonaccu sneller leeg?

De app gebruikt bluetooth en draait voortdurend op de achtergrond. Dat vergt altijd wat energie, maar volgens de makers van de app niet veel. De app gebruikt een bluetooth-techniek die minder stroom nodig heeft; Bluetooth Low Energy. Het stroomverbruik kan ook per smartphone nog wat verschillen. Wij hebben dit nog niet kunnen testen.

Wat betekent de app voor je privacy?

Privacy was erg belangrijk tijdens het bouwen van de corona-app. Enkele prototypen vielen om die reden af. Niemand wil dat bedrijven of hackers met gezondheidsgegevens aan de haal kunnen gaan. Of dat de app voor een ander doel wordt ingezet dan het coronavirus onder controle krijgen. Daarom heeft de Consumentenbond samen met onder andere Bits Of Freedom een aantal uitgangspunten op papier gezet.

De nu verschenen CoronaMelder-app lijkt technisch gezien veilig. Zo wordt er gebruikgemaakt van bluetooth in plaats van locatiegegevens. En de gegevens worden uitgewisseld tussen telefoons en gaan niet naar een centrale databank. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had nog steeds bedenkingen. Zo was volgens de AP niet honderd procent uit te sluiten dat Apple en Google toch iets ‘leren’ van het app-gebruik, al geven beide bedrijven aan dat dit niet het geval is.

Minister De Jonge zocht de oplossing in een spoedwet die het gebruik van de gegevens voor andere doeleinden verbiedt. Ook is vastgelegd dat gebruik van de app altijd vrijwillig is. Deze wet is aangenomen door de tweede kamer en inmiddels ook door de senaat. 

Waarom moeten mijn locatie-instellingen aan staan?

Gebruikers van de Android-versie melden dat op hun toestel de locatievoorzieningen 'aan' moeten staan. Dat is vreemd want de CoronaMelder-app zou de (gps) locatie niet nodig hebben.

De verwarring ontstaat door het besturingssysteem Android. Op Android-toestellen is bluetooth een onderdeel van de locatie-instellingen. Als je de CoronaMelder app toestemming geeft om bluetooth te gebruiken dan is dat ook voor de locatiegegevens. Maar CoronaMelder gebruikt nooit je locatie-info.

Hoe zet ik de app op mijn smartphone?

De app is te installeren via de appstore op iPhones en Android-smartphones. Zoek op ‘Coronamelder’ in de appstore of download de app via de onderstaande link.

Nieuw & interessant

 • Facebook actie jongeren op mobiel
  Eerste indruk | 22 jan.

  WhatsApp alternatieven

  WhatsApp past zijn voorwaarden aan. Het wil meer data delen met moederbedrijf Facebook. Voor Europese gebruikers zijn de gevolgen klein. Toch is het goed te kijken naar alternatieve messenger-apps. Wij vergelijken de belangrijkste. 
 • Prijspeiling supermarkten
  21 dec.

  Online-supermarkten slordig met klantgegevens

  9 van de 13 online-supermarkten gaan slordig om met gegevens van hun klanten. Bij 5 zijn zelfs wachtwoorden niet veilig. De winkels beloven beterschap, al zien we dat maar beperkt terug in de eerste hertest.
 • Artikel indentiteitsfraude aanpakken
  18 nov.

  Vijftig verhuurders fout met ‘ID als borg’

  We ontdekten 50 verhuurders van fietsen, boten en andere spullen die identiteitsbewijzen als borg inhouden. Dit is verboden. Toen wij bij de bedrijven aan de bel trokken beloofden de meesten er mee te stoppen.
 • Tablet_Phishing 1200x800
  Nieuws | 3 nov.

  Twee nieuwe polissen tegen cybercriminaliteit

  Internetcriminaliteit is in opkomst en verzekeraars springen daar op in. Deze week kwamen er 2 mogelijkheden bij om je tegen de gevolgen van 'cybercrime' te verzekeren.