icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Firefox Send

Eerste indruk | Grote bestanden verstuur je sinds jaar en dag via WeTransfer.com. De beroemde website van Nederlandse oorsprong heeft concurrentie gekregen van de experimentele dienst Firefox Send. Deze belooft meer veiligheid en privacy, maar in de praktijk valt dat vies tegen.
Peter Kulche
Peter Kulche

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  4 augustus 2017


Website send.firefox.com

Capaciteit 1 GB per keer (maximaal 1 bestand)


firefox-send

Conclusie

Met Firefox Send kun je minder data versturen dan met wetransfer; het uploaden kost bovendien meer tijd. Ernstiger is dat (Mozilla) Firefox - anders dan WeTransfer - ‘Private, Encrypted Sharing’ belooft maar dit niet waarmaakt. 

Niet handig van Mozilla om een experimentele dienst bij het grote publiek te introduceren en te zeggen dat deze ‘veilig en privé’ is, terwijl dat in de praktijk niet het geval is; zeker niet in handen van gewone consumenten. Als deze denken veilig bestanden uit te wisselen door linkjes met sleutels erin te mailen en te appen kunnen ze van een koude kermis thuiskomen. Zeker als ze leven in een land met een strenge regime.

Lees onderaan deze review tips om grote bestanden wél veilig te versturen.

Bestandsuitwisseling

Firefox Send is een experimentele clouddienst op send.firefox.com die net als WeTransfer.com zonder aanvullende software en zonder persoonlijk account kan worden gebruikt. Een moderne browser volstaat. Terwijl Firefox Send bestandsuitwissel maar tot 1 GB toestaat, gaat WeTransfer (in de gratis versie) tot 2 GB.

Versleuteld mét sleutel

Firefox Send belooft - anders dan WeTransfer - ‘Private, Encrypted Sharing’. De bestanden worden niet alleen over een beveiligde verbinding (https) verstuurd naar een beveiligde server, Firefox Send versleutelt ook de bestanden zelf voor ze over internet gaan.

Helaas gaat hierna de beveiliging mis. Firefox Send biedt na het uploaden een downloadlink (om te mailen of te appen aan je vriend) waar de sleutel al in zit (!); klik op de link en het bestand komt ontsleuteld binnen. Gemakkelijk maar zeker niet veilig. Alsof je een hangslot op de deur doet met de sleutel er nog in. Instructies voor het veilig versturen van de link geeft Firefox Send niet aan de verstuurder/ontvanger.

Cookie

Ook ontdekken we dat Firefox Send de downloadlink in een cookie op de pc bewaart. Wie een paar uur na het uploaden send.firefox.com opnieuw bezoekt, ziet de gegenereerde downloadlinks van een paar uur daarvoor. Iedereen die toegang heeft tot de pc kan deze bestanden downloaden en ontsleutelen door op deze links te klikken.

Snelheidsverschil

We hebben met zowel Firefox Send als WeTransfer wat snelheidsmetingen gedaan op een doorsnee internetverbinding (40 Mbps down/4 Mpbs up). De bestandsencryptie van Firefox Send kost wat extra tijd bij het uploaden: Een 100 MB groot bestand uploaden kost 4 minuten en 50 seconden, terwijl het bij WeTransfer maar 3 minuten en 24 seconden duurt. De ontvanger haalt via beide diensten het bestand even snel binnen: in 30 seconden.

Verschillen

De belangrijkste verschillen van Firefox Send en WeTransfer (gratis versie) op een rij:

 

Firefox Send

WeTransfer

Beveiliging

Beveiligde verbinding (https) + bestandsversleuteling

Beveiligde verbinding (https)

Maximale capaciteit

1 GB (maximaal 1 bestand)

2 GB (meerdere bestanden)

Max. aantal ontvangers

1

20*

Bestanden op server verwijderd na

1 dag (24 uur) of eerste keer downloaden van bestand

7 dagen

* Je kunt tot 20 mailadressen invoeren. Alternatief is de downloadlink zelf mailen naar meer mensen.

Bestanden wél veilig versturen

Binnen het veilige Europa is bestanden zelf versleutelen en ontsleutelen met het bekende programmaatje 7-Zip afdoende; beveilig je zip-archief met een wachtwoord en kies hierbij voor AES-encryptie. Het zo beveiligde zipbestand verstuur je met WeTransfer en de beveiligingssleutel communiceer je via de veilige chat-app Signal.

De ontvangende partij moet overigens ook 7-Zip gebruiken om je zip inclusief versleuteling te kunnen uitpakken en ontsleutelen.

Wie buiten Europa onder een streng regime verblijft en internet opgaat kan hetzelfde doen maar dan als aanvulling ook een VPN dienst op de computer installeren. Daarmee scherm je ál je internetverkeer af voor meekijkers. 

Lees ook:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • Mediapool MG-Veilig online1200x800
  22 aug.

  Bescherm je privacy én je computer

  Denk naast je online-privacy ook aan veilig internetten. Vraag de gratis Minigids Veilig online aan met tips hoe je nepmails herkent, oplichting op Marktplaats voorkomt of een virusscanner kiest.

 • chrome-google
  Nieuws  |  19 feb.

  Chrome maakt advertenties iets minder irritant

  Google Chrome heeft sinds kort een geïntegreerde adblocker. Deze blokkeert weliswaar bepaalde advertenties, maar is tegelijk ook een poging ons weg te houden van echte adblockers.
 • kantoor privacy
  19 jan.

  De nieuwe privacywet: 8 veranderingen

  De nieuwe Europese privacywet is vanaf 25 mei 2018 van kracht. We zetten 8 belangrijke veranderingen op een rij.
 • ster-advertentie
  Nieuws  |  18 jan.

  Bits of Freedom en Consumentenbond manen NPO tot spoed

  Bits of Freedom en de Consumentenbond willen dat de NPO zijn Start-app snel aanpast. De app werkt nu alleen als gebruikers akkoord gaan met het verzamelen van gegevens over hun kijkgedrag.