icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis

Firefox Send

Eerste indruk | Grote bestanden verstuur je sinds jaar en dag via WeTransfer.com. De beroemde website van Nederlandse oorsprong heeft concurrentie gekregen van de experimentele dienst Firefox Send. Deze belooft meer veiligheid en privacy, maar in de praktijk valt dat vies tegen.
Peter Kulche

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  4 augustus 2017


Website send.firefox.com

Capaciteit 1 GB per keer (maximaal 1 bestand)


firefox-send

Conclusie

Met Firefox Send kun je minder data versturen dan met wetransfer; het uploaden kost bovendien meer tijd. Ernstiger is dat (Mozilla) Firefox - anders dan WeTransfer - ‘Private, Encrypted Sharing’ belooft maar dit niet waarmaakt. 

Niet handig van Mozilla om een experimentele dienst bij het grote publiek te introduceren en te zeggen dat deze ‘veilig en privé’ is, terwijl dat in de praktijk niet het geval is; zeker niet in handen van gewone consumenten. Als deze denken veilig bestanden uit te wisselen door linkjes met sleutels erin te mailen en te appen kunnen ze van een koude kermis thuiskomen. Zeker als ze leven in een land met een strenge regime.

Lees onderaan deze review tips om grote bestanden wél veilig te versturen.

Bestandsuitwisseling

Firefox Send is een experimentele clouddienst op send.firefox.com die net als WeTransfer.com zonder aanvullende software en zonder persoonlijk account kan worden gebruikt. Een moderne browser volstaat. Terwijl Firefox Send bestandsuitwissel maar tot 1 GB toestaat, gaat WeTransfer (in de gratis versie) tot 2 GB.

Versleuteld mét sleutel

Firefox Send belooft - anders dan WeTransfer - ‘Private, Encrypted Sharing’. De bestanden worden niet alleen over een beveiligde verbinding (https) verstuurd naar een beveiligde server, Firefox Send versleutelt ook de bestanden zelf voor ze over internet gaan.

Helaas gaat hierna de beveiliging mis. Firefox Send biedt na het uploaden een downloadlink (om te mailen of te appen aan je vriend) waar de sleutel al in zit (!); klik op de link en het bestand komt ontsleuteld binnen. Gemakkelijk maar zeker niet veilig. Alsof je een hangslot op de deur doet met de sleutel er nog in. Instructies voor het veilig versturen van de link geeft Firefox Send niet aan de verstuurder/ontvanger.

Cookie

Ook ontdekken we dat Firefox Send de downloadlink in een cookie op de pc bewaart. Wie een paar uur na het uploaden send.firefox.com opnieuw bezoekt, ziet de gegenereerde downloadlinks van een paar uur daarvoor. Iedereen die toegang heeft tot de pc kan deze bestanden downloaden en ontsleutelen door op deze links te klikken.

Snelheidsverschil

We hebben met zowel Firefox Send als WeTransfer wat snelheidsmetingen gedaan op een doorsnee internetverbinding (40 Mbps down/4 Mpbs up). De bestandsencryptie van Firefox Send kost wat extra tijd bij het uploaden: Een 100 MB groot bestand uploaden kost 4 minuten en 50 seconden, terwijl het bij WeTransfer maar 3 minuten en 24 seconden duurt. De ontvanger haalt via beide diensten het bestand even snel binnen: in 30 seconden.

Verschillen

De belangrijkste verschillen van Firefox Send en WeTransfer (gratis versie) op een rij:

 

Firefox Send

WeTransfer

Beveiliging

Beveiligde verbinding (https) + bestandsversleuteling

Beveiligde verbinding (https)

Maximale capaciteit

1 GB (maximaal 1 bestand)

2 GB (meerdere bestanden)

Max. aantal ontvangers

1

20*

Bestanden op server verwijderd na

1 dag (24 uur) of eerste keer downloaden van bestand

7 dagen

* Je kunt tot 20 mailadressen invoeren. Alternatief is de downloadlink zelf mailen naar meer mensen.

Bestanden wél veilig versturen

Binnen het veilige Europa is bestanden zelf versleutelen en ontsleutelen met het bekende programmaatje 7-Zip afdoende; beveilig je zip-archief met een wachtwoord en kies hierbij voor AES-encryptie. Het zo beveiligde zipbestand verstuur je met WeTransfer en de beveiligingssleutel communiceer je via de veilige chat-app Signal.

De ontvangende partij moet overigens ook 7-Zip gebruiken om je zip inclusief versleuteling te kunnen uitpakken en ontsleutelen.

Wie buiten Europa onder een streng regime verblijft en internet opgaat kan hetzelfde doen maar dan als aanvulling ook een VPN dienst op de computer installeren. Daarmee scherm je ál je internetverkeer af voor meekijkers. 

Lees ook:

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • soverin-op laptop-privacy op internet
  Eerste indruk  |  25 jul.

  Soverin

  De Nederlandse e-maildienst Soverin werkt zonder advertenties die afgestemd zijn op je berichten. En dat is goed voor je privacy.

 • Artikel smartphone privacy instellingen
  31 jul.

  Smartphone privacy-instellingen

  Veel apps verstrekken persoonlijke informatie aan commerciële partijen. Met deze stappenplannen zorg je voor meer privacy.

 • privacy op het internet man cafe
  13 jul.

  Privacy online zelftests

  Gerenommeerde bedrijven bieden medische zelftests aan via internet. Handig! Totdat je ontdekt dat je gegevens op straat liggen, omdat de beveiliging van deze websites niet in orde is.

    5 reacties
 • Stil_facebookprivacy_03
  25 jul.

  Facebook knows everything about you

  A chronic disease, political preference or major financial decisions: expect Facebook to know about this. Whoever responds to an ad might be sharing this information without knowing it. What does Facebook know? Read our suggestions to protect privacy-sensitive data.