icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wifi-antennes voor de camping

Eerste indruk
|
Op de meeste campings is wel wifi, maar vaak is het signaal te zwak om het in jouw tent of caravan te ontvangen. De Consumentenbond kocht 4 externe wifi-antennes en probeerde deze uit op 3 campings; op plaatsen waarbij een notebook geen of slechte wifi-ontvangst had. De betere wifi-antennes zorgden inderdaad voor een groter bereik én een beter signaal. Andere wifi-antennes stelden teleur.
Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Gepubliceerd op: 18 juli 2014

Richtprijs € 27 tot €55

router op de camping

Hoe werkt het

De wifi-antenne sluit je eenvoudig aan op een vrije usb-aansluiting van een (windows) computer, waarna een tweede set verbindingen zichtbaar wordt. De betere wifi-antennes zorgen voor een groter bereik én een beter signaal.

Verwacht geen wonderen, er moet wel iets in de lucht hangen om het op te kunnen pikken. Toch lukte het ons op 2 van de 3 campings om met de 2 winnaars uit deze test internet op onze notebook te krijgen, op plekken waar dat met de ingebouwde wifi-ontvanger van de notebook niet lukte.  

Winnaar: Engenius EUB9603H engenius

cbhippowebsite-il

De Engenius is de enige wifi-antenne die zich zonder problemen op zowel Windows 7 als 8 laat installeren. Windows herkent de antenne direct en installeert hem zonder problemen. De Engenius ziet de meeste netwerken van de 4 geteste modellen en bouwt makkelijk een verbinding op. Met een prijs van €55 is het wel één van de duurste.  De Engenius sluit je aan met 2 usb-stekkers die vrij dicht naast elkaar zitten.  

Engenius EUB9603H - €55  

Goeie 2e plaats: Alfa

alfa alles-in-1-providers 900x600

De wifi-ontvanger van Alfa ziet er eenvoudig uit en voelt wat 'plastic' aan. Desondanks doet hij het goed. De Alfa ziet veel netwerken en bouwt makkelijk een verbinding op. Helaas ondersteunt de Alfa alleen een wat oudere (langzamere) standaard (802.11g) en zijn er geen drivers voor Windows 8. In het doosje treffen we een handig klemmetje en een houdertje aan waarmee je de wifi-ontvanger op een strategische plek kunt plaatsen.

Alfa AWUS036H GE-RT8187 – €43  

Verliezer: Air live.

airlive-alles-in-1-providers-900x600

airDe Air Live is een usb-stick met 2 antennes. Met een usb-verlengkabel (plusminus €10) kun je de wifi-ontvanger plaatsen op een slimme plek. De Air live stelt ondanks zijn dubbele antenne teleur en ziet maar weinig beschikbare verbindingen. Het lukt ons op geen van de campings om een verbinding op te bouwen met de Air Live. Hij doet het nauwelijks beter dan de ingebouwde wifi-ontvanger van de notebooks. Voor Windows 8 zijn geen drivers beschikbaar.

Air Live XUSB1B300083 - €55  

Hekkensluiter: TP-Link

tplink

tplink-alles-in-1-providers 900x600

De externe wifi-ontvanger van TP-Link ziet er indrukwekkend uit. De dubbele antennes zijn groot en ogen stoer. Toch gooit de TP link geen hoge ogen. Hij ziet de minste netwerken van alle geteste modellen. Vaak nog minder dan de ingebouwde wifi-ontvanger van de notebook. Het lukte ons op geen van de campings om een verbinding op te bouwen met de TP-Link. De TP-Link is als enige voorzien van een WPS-knop om eenvoudig met een router die dit ondersteund verbinding te maken. Voor Windows 8 zijn geen drivers beschikbaar.

TP-Link TL-WN8200ND - €27  

Tips:  

  • Experimenteer met de plaats en hoogte van de wifi-adapter en de richting van de antennes om zo het beste signaal te kunnen 'vangen '. 
  • Plaats de antenne buiten de tent of caravan.
  • Richten naar de zender levert niet altijd het beste signaal op. Wifi-signaal kan reflecteren tegen muren en andere grote objecten.
  • Op regenachtige dagen komt het signaal vaak verder dan op droge dagen.
  • Controleer vooraf of jouw camping gratis wifi aanbiedt. Helaas zijn er nog veel campings die hier geld voor rekenen of helemaal geen wifi aanbieden.
  • Als je zelf op de camping een plek mag uitzoeken, loop dan even een rondje en kijk op je smartphone waar wifi is.
  • Met (gratis) programma’s zoals mypublicwifi kun je een eigen hotspot op je notebook installeren, zodat het wifisignaal ook beschikbaar is op je telefoon en/of tablet.

Bekijk ook de door ons geteste routers.

Wat is een wifi-antenne?

In elke notebook zit een stukje elektronica dat het wifi-signaal ontvangt. Het is een klein componentje dat zonder echte antenne in de notebook is weggewerkt. Doorgaans werkt dit goed genoeg voor gebruik in huis, maar ook niet veel meer dan dat.  

Een wifi-antenne is een losse, sterkere wifi-ontvanger met een (of meer) grote richtbare antennes die je met een usb-kabel op je notebook aansluit. Dankzij de kabel van enkele meters kun je die antenne op een strategisch gekozen plek plaatsen waardoor de ontvangst veel beter wordt.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.