icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis
Gebruikstips

Gebruikstips voor je IP-camera

Heb je een IP-camera aangeschaft? De meeste IP-camera’s zonder clouddienst zijn lastig te installeren. Bij de 12 modellen met clouddienst die wij hebben getest was de installatie meestal makkelijk. Hieronder leggen we het installatieproces uit. Ook geven wij je graag een aantal tips over het gebruik. Zo is het instellen van een goed wachtwoord erg belangrijk.


1
Hoe installeer je een IP-camera met clouddienst?

Om een IP-camera met clouddienst te installeren heb je allereerst een thuisnetwerk met wifi en een smartphone nodig. Ook moet de ruimte waar de camera komt te hangen voorzien zijn van een stopcontact en een stabiel draadloos netwerk.

  1. Plaats de camera op een plek waar gezichten goed in beeld komen. Sluit de camera vervolgens aan op een stopcontact.
  2. Download en installeer de camera-app op je smartphone. Er zijn alleen apps voor iOS en Android, niet voor een Windows Phone.
  3. Maak een account aan. Dit kan in de app of op de website van de fabrikant. Meestal is een e-mailadres en een wachtwoord voldoende.
  4. Verbind de camera met de app. Bij elke camera gaat dat net even anders. Soms is het een kwestie van een knop indrukken, soms moet je een code inscannen.
  5. De camera maakt verbinding met je wifi-netwerk. Vul het wachtwoord van je netwerk in. 6. Stel de app en de camera in naar wens. Zet de automatische bewegingsdetectie en de desgewenst notificaties aan. Soms kun je ook de gevoeligheid instellen of welk deel van het beeld gescand moet worden.

Voorkom vals alarm door de camera niet op een plek te richten met veel beweging, zoals een kattenluik. Ook het licht van bijvoorbeeld een langsrijdende auto kan op een beweging lijken.

Gebruikstips_hoeinstalleerjeeenipcamera

2
Maak opnamen veiliger

Videobeelden van de door ons geteste IP-camera’s kunnen in de meeste gevallen worden opgeslagen in de cloud. In het verleden is gebleken dat niet iedere clouddienst even veilig is. Je bestanden zijn alleen veilig als deze versleuteld verzonden en opgeslagen worden. Het is alleen niet altijd even duidelijk of de fabrikant dit ook echt doet. Dat is goed om bij stil te staan als je een cloud camera koopt.

Lees meer over veilig opnamen opslaan in de cloud

Wachtwoord instellen

Om je beelden veilig te stellen is het enige en belangrijkste dat je bij de geteste camera’s zelf kunt doen: een goed wachtwoord instellen voor je account.

Lees hoe je een veilig wachtwoord kiest.

Wil je liever geen beelden in de cloud opslaan, maar toch op afstand camerabeelden bekijken? Dan ben je aangewezen op IP-camera's die moeilijker te installeren zijn.

Meekijken bij andere camera’s

Tros Radar maakte in september 2015 een uitzending over de website www.insecam.org. Op die site kijk je mee met camera's van Foscam, Netcam en Axis, maar ook van Linksys, Panasonic, Sony en TPLink. De op de site getoonde camera's zijn niet gehackt, maar het standaard wachtwoord is nooit aangepast. Waarschijnlijk simpelweg omdat de installatieprocedure dat niet vraagt of afdwingt.

Gebruikstip_maakopnamenveiliger_NW

3
Inbraakpreventietips

Beveiligingscamera’s hebben een preventieve werking als ze zichtbaar worden opgehangen. Dat geldt ook voor dummycamera’s. Die zijn al te koop voor een paar euro. Staat je camera binnen? Plak stickers op die duidelijk maken dat je huis beveiligd is.

Lees ook over

Gebruikstipsinbraakpreventietips

4
Inbreker in beeld

Wat moet je doen als er een inbreker in beeld staat?

  1. Waarschuw de politie. Bel 112 (spoed) als de inbreker nog in huis is of
  2. bel 0900-8844 (geen spoed) als de inbreker al is geweest.
  3. Download het bewijsmateriaal. Zorg dat je de beelden op tijd download en deelt met de politie. Na verloop van tijd worden de opname gewist.
Gebruikstips_inbrekerinbeeld

Test IP-camera's

Community

Hulp nodig?

Kun je een IP-camera gebruiken als babyfoon? Is het apparaat makkelijk te gebruiken en zijn mijn opnamen wel beveiligd? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.