icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Consumentenbond deelt zorgen over medische dossiers

Nieuws|Recent onderzoek van de Patiëntenfederatie en het televisieprogramma Kassa toont aan dat medisch dossiers inhoudelijk vaak onjuist of onvolledig zijn. Ook het opvragen van medisch dossiers loopt niet vlekkeloos. De Consumentenbond deed hier al eerder onderzoek naar en kwam tot dezelfde conclusies.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:23 september 2016

Artikel onderzoek medisch dossier

Onderzoek Consumentenbond

In februari en april van dit jaar kwam de Consumentenbond met 2 publicaties over het opvragen en de inhoud van medisch dossiers in ziekenhuizen. Dit in navolging van een eerdere steekproef het jaar ervoor naar het opvragen van dossiers bij huisartsen.

Verontrustend beeld

De resultaten waren bij beide steekproeven zeer verontrustend. Opvragen van een kopie van het medisch dossier leidde niet in alle gevallen ook daadwerkelijk tot een kopie en ook de inhoud van de dossiers liet te wensen over. Het recente onderzoek van de Patiëntenfederatie laat een zelfde beeld zien.

Actie Consumentenbond

De Consumentenbond vindt dat we hier onze ogen niet voor kunnen sluiten. Als elke steekproef en elk meldpunt tot vergelijkbare verontrustende conclusies komt is er op zijn minst werk aan de winkel voor nader onderzoek. Wij vroegen de IGZ al eerder naar verdere actie en nader onderzoek, maar kregen nul op het rekest. We gaan dat verzoek binnenkort herhalen met de resultaten uit ons meldpunt, dat wij openden naar aanleiding van onze steekproeven. De resultaten hiervan zijn opnieuw vergelijkbaar met de andere onderzoeken.

De Consumentenbond wil dat dit onderwerp niet langer genegeerd wordt. 

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Ziekenhuizen kunnen verschillende keurmerken ontvangen. Bieden ze goede keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit ons onderzoek.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.