icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inforium, gezondheidsinformatie op maat

Eerste indruk|Betrouwbare medische informatie is op internet lastig te vinden. Maar de dokter kan je op weg helpen door via het nieuwe systeem Inforium een link te sturen met betrouwbare informatie over jouw klacht of aandoening.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:5 juni 2014


Merk Inforium

Richtprijs € Gratis


Type Informatiesysteem


dokter computer 272 x 216

Inforium: review

Na een bezoek aan de dokter thuis nog eens op je gemak op je smartphone, computer of tablet nalezen wat je zorgverlener heeft verteld? Dat kan met Inforium; een systeem waarmee huisartsen en andere zorgverleners informatie op maat per e-mail naar je kunnen sturen. Dat kan een link naar een medische website zijn, maar ook een voorlichtingsfolder, een filmpje of de bijsluiter van een medicijn. De informatie is betrouwbaar, want samengesteld door huisartsen, medisch specialisten, paramedici en apothekers.  

Voordelen

Als patiënt krijg je via Inforium gezondheidsinformatie op een gebruiksvriendelijke wijze, namelijk via de mail, voorgeschoteld. Dus geen papieren folders meer die je kunt kwijtraken. Bovendien kun je via Inforium ook andere informatie ontvangen, zoals filmpjes of geluidsfragmenten. Denk aan een video over wat je tijdens een operatie staat te wachten of aan oefeningen die je thuis moet doen. Beelden zeggen vaak meer dan woorden, waardoor de informatie duidelijker en beter te begrijpen is. Dat biedt grote voordelen voor mensen die moeite hebben met lezen of de taal niet goed begrijpen.

Bijkomstig voordeel van Inforium is dat het via de digitale weg werkt en het milieu dus niet onnodig wordt belast met het drukken van folders en verwerken van papier. Maar niet alleen het milieu profiteert van digitalisering; een ziekenhuis bijvoorbeeld kan door het gebruik van Inforium jaarlijks flink besparen op drukkosten. 

Privacy

Inforium gebruikt een beveiligde verbinding voor het sturen van de informatie. Er worden geen zogenaamde cookies gebruikt die gegevens verzamelen over bezoekers. Ook bewaart Inforium geen e-mail of computeradressen. De gegevens zijn alleen voor jou.

Rust

Achteraf in alle rust informatie na kunnen lezen is handig, want tijdens een bezoek aan de dokter kun je veel informatie te verwerken krijgen. Uit onderzoeken is gebleken dat de meeste mensen bij het verlaten van de spreekkamer al meer dan de helft van wat er is gezegd, zijn vergeten. Daarom geeft de dokter soms een folder mee naar huis. Wie vervolgens gaat zoeken op internet naar meer informatie loopt grote kans om op onbetrouwbare gegevens te stuiten.

Conclusie

Inforium biedt veel voordelen: als patiënt krijg je op een gebruiksvriendelijke manier betrouwbare medische informatie die je zo vaak kunt bekijken en doorsturen als je wil. En dat is positief, want alleen als je goed geïnformeerd bent, kun je de juiste beslissing nemen. Voor zorgverleners lijkt Inforium een handige en eenvoudige manier om patiënten te ondersteunen met betrouwbare informatie. Maar helaas is het aantal zorgverleners dat van Inforium gebruikmaakt nog beperkt.

Consumenten die verzekerd willen zijn van betrouwbare medische informatie kunnen ook altijd rechtstreeks naar www.betrouwbarebron.nl gaan.

Inforium: wat is het?

Inforium is een systeem waarmee huisartsen en andere zorgverleners betrouwbare informatie op maat per e-mail naar een patiënt kunnen sturen. Dat kan een link naar een medische website zijn, maar ook een voorlichtingsfolder, een filmpje of de bijsluiter van een medicijn.

Zo kun je na een bezoek aan de dokter thuis nog eens op je gemak op je smartphone, computer of tablet nalezen wat je zorgverlener heeft verteld.

Betrouwbare informatie

Inforium is ontwikkeld door de stichting BetrouwbareBron.nl. Deze stichting is in 2008 opgericht door een groep artsen die zich zorgen maakte over het gebrek aan onafhankelijke medische informatie op het internet. Zij startten de gezondheidssite BetrouwbareBron.nl, waar patiënten begrijpelijke en betrouwbare informatie kunnen vinden en dokters vellig naar kunnen verwijzen zonder zich zorgen te maken over commerciële of ongecontroleerde informatie.

Het probleem bleek echter dat de meeste mensen niet rechtstreeks naar een bepaalde website gaan, maar hun zoekvraag intypen op Google. En dus moesten de artsen een manier vinden om Dr. Google te verslaan. Dat is Inforium geworden, een manier om betrouwbare informatie in de broekzak van de patiënt te krijgen, nog voordat hij de spreekkamer uit is.

Kosten

Voor patiënten is Inforium gratis. Het enige wat je als patiënt nodig hebt is een e-mailadres en een Inforium-code. Die code krijg je van de arts, apotheker of assistent. Voor zorgverleners is er een gratis versie van Inforium, maar er is ook de mogelijkheid om tegen betaling een uitgebreidere versie aan te schaffen. Die biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om gebruik te maken van een eigen gebruikersscherm en eigen logo of om eigen informatie en/of folders bij te voegen. 

Op dit moment werken al enkele tientallen ziekenhuizen en zorginstellingen met Inforium, waaronder het Flevoziekenhuis in Almere en het Martini Ziekenhuis in Groningen.

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Bij sommige ziekenhuizen vliegen de vinkjes en pluimen je om de oren. Maar bieden zulke keurmerken eigenlijk waardevolle keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.