icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Patiënten- en consumentenorganisaties strijden voor wettelijke verbetering positie patiënten

Nieuws | Gezamenlijke patiënten- en consumentenorganisaties roepen de Eerste Kamer op het wetsvoorstel Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) aan te nemen. Het huidige gezondheidsstelsel ontbeert een sterke positie voor cliënten. Het wetsvoorstel opent mogelijkheden die positie voor cliënten te versterken.
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  24 september 2015


In een brief aan de vaste commissie VWS van de Eerste Kamer gaan gezamenlijke patiënten-/consumentenorganisaties in op de verbeteringen die het wetsvoorstel teweegbrengt in de positie van cliënten in de zorg ten opzichte van zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

De verbeteringen [LINK word document Voordelen Wkkgz in bestandenmap Content bronnen - Voeding&Gezondheid] betreffen ondermeer de informatie over de kwaliteit van de te leveren zorg, de verplichting incidenten bij een behandeling te melden aan de patiënt, de veel bredere reikwijdte van de wet waardoor ook bijvoorbeeld cosmetische zorg en alternatieve zorg onder de bepalingen vallen en de verbeteringen ten aanzien van de klachten- en geschillenafhandeling in de zorg.

De looptijd van dit wetsvoorstel en haar voorgangers is inmiddels zo'n 8 jaar. Een periode waarin zorgverzekeraars en zorgaanbieders steeds hun positie verder hebben versterkt. Het is nu tijd dat ook consumenten / patiënten een vuist kunnen maken.

Meer informatie:

 • Brief aan eerste kamer
 • Overzicht verbeteringen [LINK word document Voordelen Wkkgz in bestandenmap Content bronnen - Voeding&Gezondheid]
 • Enkele voorbeelden huidige problemen [LINK word documentPraktijkvoorbeelden in bestandenmap Content bronnen - Voeding&Gezondheid]

Nieuw & interessant

 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Bij sommige ziekenhuizen vliegen de vinkjes en pluimen je om de oren. Maar bieden zulke keurmerken eigenlijk waardevolle keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • privacy op het internet man cafe
  13 jul.

  Privacy online zelftests

  Gerenommeerde bedrijven bieden medische zelftests aan via internet. Handig! Totdat je ontdekt dat je gegevens op straat liggen, omdat de beveiliging van deze websites niet in orde is.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.