icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Uitspraken medisch tuchtcollege moeten openbaar blijven

Nieuws | De Consumentenbond is het oneens met de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) die op 14 juni in een nieuwsbericht liet weten een eind te willen aan het ‘namen en shamen’ van artsen die een berisping of boete kregen. De Consumentenbond wil juist dat die informatie (in het BIG-register) openbaar blijft en pleit voor een betere communicatie over opgelegde boetes en berispingen.
Isabel van Leeuwen
Isabel van Leeuwen

Campagneleider

Gepubliceerd op:  15 juni 2017

je rechten als patient

Met de actie Kiezen moet Kunnen heeft de Consumentenbond in 2011 juist gepleit voor openbaring van de sancties. Het gaat tenslotte ook niet over het lichtste ‘oordeel’ van de tuchtrechter: een waarschuwing. Het is aan de zorgverlener die de straf krijgt om uit te leggen waarom de sanctie is opgelegd. Daarmee wordt ‘het namen en shamen’ ook in een beter perspectief geplaatst en kunnen verkeerde interpretaties worden voorkomen.

Consumenten vinden openheid belangrijk

Uit onderzoek van het Nivel blijkt duidelijk dat consumenten behoefte hebben aan de informatie. Tweederde van de burgers vond het belangrijk dat informatie over berispingen en geldboetes openbaar beschikbaar is. 42% vond dit belangrijk en 25% vond dit heel belangrijk. Consumenten maken nog te weinig gebruik van de informatie. Vaak omdat ze niet weten dat ze informatie in het BIG-register kunnen vinden.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Bij sommige ziekenhuizen vliegen de vinkjes en pluimen je om de oren. Maar bieden zulke keurmerken eigenlijk waardevolle keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • privacy op het internet man cafe
  13 jul.

  Privacy online zelftests

  Gerenommeerde bedrijven bieden medische zelftests aan via internet. Handig! Totdat je ontdekt dat je gegevens op straat liggen, omdat de beveiliging van deze websites niet in orde is.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.