icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Weet jij wat er gaat gebeuren met de AWBZ?

Nieuws|Chronisch zieken, gehandicapten, ouderen en mensen met psychische problemen moeten vanaf 1 januari 2015 aankloppen bij hun gemeente voor ondersteuning. Negen cliëntenorganisaties willen weten hoe deze mensen hierover tot nu toe zijn geïnformeerd.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:5 september 2014

banner_avi_najaar2014 220 x 170

Per 1 januari gaan veel zorgtaken uit de AWBZ over naar gemeenten. Zoals begeleiding, dagbesteding, kortdurend verblijf, beschermd wonen en de doventolk.

De betrokken cliënten en hun mantelzorgers krijgen hierover vaak van allerlei kanten informatie te horen. Via de media, de zorgverlener of de gemeente. Maar hoe effectief is deze voorlichting? Weten de cliënten en hun naasten echt wat er gaat gebeuren en wat dat betekent voor hun eigen situatie?

Met de digitale raadpleging 'Zorg naar gemeenten: bent u al geïnformeerd?' willen de organisaties hierachter zien te komen. Ook willen ze weten hoe mensen zich voorbereiden op wat komen gaat. Gaan ze bijvoorbeeld vaker een beroep doen op hun sociale netwerk?

De uitkomsten van de raadpleging zullen worden gebruikt om de voorlichting, waar dat nodig is, te verbeteren.

Het invullen van de digitale vragenlijst kan tot 4 oktober op www.zorgnaargemeenten.nl. De raadpleging is gericht op iedereen die met de veranderingen te maken krijgt, dus ook de mantelzorgers.

Wie zijn of haar ervaringen liever telefonisch wil doorgeven, kan bellen met de Zorglijn via 030 29 16 777 (maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur)

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Ziekenhuizen kunnen verschillende keurmerken ontvangen. Bieden ze goede keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit ons onderzoek.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.