icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wet voor patiëntenrechten opgeknipt

Nieuws|Het idee van het invoeren van één wet voor alle rechten van de consument in de zorg - de Wet cliëntenrechten zorg (Wcz) - is van de baan. De overkoepelende wet die de rechten van de patiënt moest regelen bleek zo omvangrijk, dat minister Schippers van Volksgezondheid heeft besloten de wet in 5 delen te knippen.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:25 maart 2013


Omdat het wetsvoorstel veel onderwerpen bevatte die van groot belang zijn om op korte termijn door te voeren, is de Consumentenbond teleurgesteld over het niet introduceren van deze nieuwe wet. Omdat de inhoud belangrijker is dan de vorm is de bond is van plan zich hard te maken voor doorvoering van de pluspunten uit het wetsvoorstel. 

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Met alle tijd die in de ontwikkeling en besprekingen van de Wcz is gestoken, is het nu vooral zaak de belangrijke verbeteringen die de Wcz voor ogen had, alsnog te realiseren. Het wetsvoorstel bevatte veel onderwerpen die van groot belang zijn voor de versteviging van de positie van patiënten, zoals  recht op keuzeinformatie en een verbeterde klachten- en geschillenregeling.'

De minister verwacht in april te komen met een 'nota van wijziging' over de regeling van klachten en geschillen, de eerste van de 5 onderwerpen die vanuit de Wcz besproken zal gaan worden.

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Bij sommige ziekenhuizen vliegen de vinkjes en pluimen je om de oren. Maar bieden zulke keurmerken eigenlijk waardevolle keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.