icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgen over de thuiszorg

Nieuws|Goede thuiszorg is niet vanzelfsprekend. Tot die conclusie komt de Consumentenbond na het bestuderen van 65 rapporten over thuiszorginstellingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:1 juli 2014


De Inspectie controleert de instellingen en stuit daarbij regelmatig op onveilige situaties. Bijvoorbeeld rond het toedienen van medicijnen. Medewerkers stoppen zelfstandig de medicatie van een cliënt, medicatieoverzichten zijn onvolledig of niet up-to-date. Bij een meerderheid van de instellingen ontbreekt de paraaf die medewerkers moeten zetten ter controle dat zij een medicijn gegeven hebben, of de paraaf is niet duidelijk genoeg.

Een aantal instellingen werkt met verouderde protocollen. Bij meer dan de helft van de organisaties is wat aan te merken op de scholing en deskundigheid van het thuiszorgpersoneel. Bij één thuiszorgorganisatie vertellen medewerkers dat zij worden ingezet voor zorg waarvan zij zélf hebben aangegeven dat zij zich daartoe niet bekwaam achten.

Het beperken van de vrijheid van cliënten, bijvoorbeeld door het plaatsen van bedhekken of het afsluiten van de woning om te voorkomen dat iemand gaat dwalen, is wettelijk niet toegestaan. Toch zijn niet alle instellingen even duidelijk in hun beleid en sommige overtreden - in elk geval op papier - de wet. 

Er bestaat op dit moment geen verplichte registratie van thuiszorginstellingen. Ze komen vaak bij toeval op de radar van de IGZ. Hier komt echter verandering in. Binnenkort moeten alle nieuwe instellingen zich registreren en binnen 4 weken een vragenlijst invullen aan de hand waarvan de Inspectie de risico's kan inschatten. De Consumentenbond is blij met deze registratieplicht.

Het complete artikel staat in de Consumentengids van juli/augustus.

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Ziekenhuizen kunnen verschillende keurmerken ontvangen. Bieden ze goede keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit ons onderzoek.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.