icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Zorgen over de thuiszorg

Nieuws | Goede thuiszorg is niet vanzelfsprekend. Tot die conclusie komt de Consumentenbond na het bestuderen van 65 rapporten over thuiszorginstellingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
Fauve Panis
Fauve Panis

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  1 juli 2014


De Inspectie controleert de instellingen en stuit daarbij regelmatig op onveilige situaties. Bijvoorbeeld rond het toedienen van medicijnen. Medewerkers stoppen zelfstandig de medicatie van een cliënt, medicatieoverzichten zijn onvolledig of niet up-to-date. Bij een meerderheid van de instellingen ontbreekt de paraaf die medewerkers moeten zetten ter controle dat zij een medicijn gegeven hebben, of de paraaf is niet duidelijk genoeg.

Een aantal instellingen werkt met verouderde protocollen. Bij meer dan de helft van de organisaties is wat aan te merken op de scholing en deskundigheid van het thuiszorgpersoneel. Bij één thuiszorgorganisatie vertellen medewerkers dat zij worden ingezet voor zorg waarvan zij zélf hebben aangegeven dat zij zich daartoe niet bekwaam achten.

Het beperken van de vrijheid van cliënten, bijvoorbeeld door het plaatsen van bedhekken of het afsluiten van de woning om te voorkomen dat iemand gaat dwalen, is wettelijk niet toegestaan. Toch zijn niet alle instellingen even duidelijk in hun beleid en sommige overtreden - in elk geval op papier - de wet. 

Er bestaat op dit moment geen verplichte registratie van thuiszorginstellingen. Ze komen vaak bij toeval op de radar van de IGZ. Hier komt echter verandering in. Binnenkort moeten alle nieuwe instellingen zich registreren en binnen 4 weken een vragenlijst invullen aan de hand waarvan de Inspectie de risico's kan inschatten. De Consumentenbond is blij met deze registratieplicht.

Het complete artikel staat in de Consumentengids van juli/augustus.

Nieuw & interessant

 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Bij sommige ziekenhuizen vliegen de vinkjes en pluimen je om de oren. Maar bieden zulke keurmerken eigenlijk waardevolle keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • privacy op het internet man cafe
  13 jul.

  Privacy online zelftests

  Gerenommeerde bedrijven bieden medische zelftests aan via internet. Handig! Totdat je ontdekt dat je gegevens op straat liggen, omdat de beveiliging van deze websites niet in orde is.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.