icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Elektriciteitsmeter laten ijken

Als je twijfelt of je elektriciteitsmeter wel goed werkt, kun je je meter laten ijken. Hoe werkt dat en wie betaalt dat? 


Wat zijn je rechten?

Als de meter niet goed werkt dan zijn de kosten van de ijking voor rekening van de netbeheerder. Die moet ook de meter herstellen of vervangen. Daarnaast moet je samen met de energieleverancier vaststellen of je teveel of te weinig hebt betaald. Dat verschil wordt verrekend.

Als de meter in orde is, zijn de kosten van de ijking voor jou. Vraag daarom vooraf wat de kosten van het ijken zijn, de netbeheerder mag het tarief daarvoor zelf bepalen. Vaak blijkt overigens dat de meter in orde is en dat jouw energieverbruik in de loop der jaren gewoon hoger is geworden.

Wat kun je het beste doen?

  • Neem contact op met je netbeheerder en vraag om ijking van de energiemeter.
  • Mocht er een geschil ontstaan over de meterstand en je komt er samen met de energieleverancier niet uit, dan kun je het geschil voorleggen bij de Geschillencommissie Energie en Water.
  • Installeer Huisbaasje, onze energieverbruiksmanager. Hiermee heb je altijd inzicht in je energieverbruik, onafhankelijk van je energieleverancier.