icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Garantie

Winkeliers en fabrikanten geven meestal 1 of 2 jaar garantie op hun producten. Ze beloven daarmee dat het product bij normaal gebruik gedurende die periode probleemloos functioneert.


Wettelijk recht

Verkopers en fabrikanten zijn niet verplicht een eigen garantie te verlenen. Maar wat ze verkopen moet altijd voldoen aan je wettelijk recht op een deugdelijk product. Dit wordt ook wel wettelijke garantie genoemd. De verkoper is degene die een claim op garantie van welke soort dan ook moet afhandelen.

Garantieverzekering

Veel winkeliers bieden bij de aankoop van elektronica, witgoed en andere kostbare producten de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten tegen zaken die niet door wettelijke garantie worden gedekt.

Lees ook de pagina Garantieverzekering (in het dossier Digitale camera's).

Helpdesk

Voor sommige producten (computers, ICT) is het handiger om garantie via de helpdesk van de fabrikant te laten verlopen, als die service onderdeel van de koopovereenkomst is. Kom je er met de helpdesk niet uit, dan moet de winkelier een oplossing zoeken.

Garantieduur

Wettelijke garantie houdt niet op na 2 jaar (een enkele uitzondering daargelaten). Van een deugdelijk product mag je verwachten dat het langer meegaat dan de beperkte periode dat winkelier en fabrikant ervoor in staan.

Lees meer over de garantietermijn in Klachten en Problemen.

Verwachtingen

Als een product niet aan redelijke verwachtingen voldoet, moet de winkelier het repareren of vervangen. In principe kosteloos, zeker binnen de eerste 2 jaar. Problemen die daarna ontstaan en niet te maken hebben met normale slijtage, zijn niet zonder meer voor rekening van de klant. Als je kunt aantonen dat het product normaal is gebruikt, is het redelijk om de kosten te delen. Waarbij de verwachte levensduur het uitgangspunt is om te bepalen wie hoeveel bijdraagt.

Normaal gebruik

Hoe lang een product ‘normaal’ gebruikt moet kunnen worden, hangt onder meer af van de door de fabrikant en verkoper gewekte verwachtingen, merk, prijs en staat van product bij verkoop (een tweedehands product hoeft niet aan dezelfde eisen te voldoen als een nieuw product).

Bewijslast

Tijdens de eerste 6 maanden na aankoop, kan de verkoper vervanging of reparatie niet weigeren. Tenzij hij kan aantonen dat het product verkeerd is gebruikt. Daarna is het aan de klant om aan te tonen dat het niet aan hem ligt dat er een mankement is ontstaan. En er dus sprake is van een ondeugdelijk product.

Meer informatie over garantie.