icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Code 'H'

De code 'H' van 'herstel' geeft aan dat de betalingsachterstand is ingelopen. Dit werkt in je voordeel bij de aanvraag van een nieuwe financiering: een 'positieve' BKR-registratie schept vertrouwen bij een bank of andere kredietverstrekker.


Betalingsachterstanden of andere onregelmatigheden die ontstaan tijdens de looptijd van je krediet worden weergegeven met de code 'A' van 'achterstand'. 

Heb je je betalingsachterstand ingelopen, dan is dit ook zichtbaar met code 'H' (herstel) De 'H' wordt alleen vermeld als de overeenkomst doorloopt. Als je alles hebt betaald komt er een einddatum in de overeenkomst te staan. Na 5 jaar verdwijnen deze gegevens automatisch uit het bestand van BKR.

Achtergrondinformatie:
Het BKR gebruikt 4 verschillende A-codes:

  1. BKR-codering A1 houdt in dat er sprake was van een betalingsachterstand, maar dat er een regeling is getroffen. Met deze code zullen sommige banken huiverig zijn om je bijvoorbeeld een hypotheek te geven; ooit heb je immers een lening niet op tijd afgelost.
  2. BKR-codering A2 houdt in dat het restant van de vordering voor de kredietverstrekker opeisbaar is gesteld. Simpel gezegd: je bank eist je schuld op en laat via de rechter beslag leggen op je huis, inboedel, auto en eventueel je inkomen en/of vermogen.
  3. BKR-codering A3 houdt in dat er een bedrag is afgeboekt van jouw schuld. Dit bedrag vanaf €250 is waarschijnlijk het enige bedrag dat de schuldeiser van jou krijgt want deze BKR-codering A3 betekent in feite dat er geen geld bij jou is te halen. BKR-codering A3 is de zwaarste codering mogelijk.
  4. Een BKR-codering A4 houdt in dat je onvindbaar bent voor de betrokken instanties; er is geen vaste verblijf- of woonplaats bekend.

Een 'H-code' (herstel) betekent dat de betalingsachterstand is ingelopen. Een aanvankelijke A-codering zal in dat geval worden omgezet naar een H-codering.