icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koppelverkoop bij hypotheek

Een hypotheekverstrekker mag je bij het afsluiten van een hypotheek niet verplichten ook een verzekering af te nemen. Dit heet koppelverkoop.


Er is een uitzondering, namelijk als de overlijdensrisicoverzekeringen een vast onderdeel is van de gekozen hypotheekvorm. Een hypotheekverstrekker mag je bij het afsluiten van een hypotheek verplichten bepaalde verzekeringen af te sluiten zoals een overlijdensrisicoverzekering of een opstalverzekering. Maar je bent altijd vrij in de keuze bij wie je die verzekering afsluit. Alleen als je een hypotheek afsluit waarbij een overlijdensrisicoverzekering een onlosmakelijk onderdeel vormt van de hypotheekconstructie, zoals bijvoorbeeld bij de (traditionele) spaarhypotheek, is koppelverkoop toegestaan.

Wat kun je het beste doen?

Als je pas later door hebt dat er sprake is van koppelverkoop en je bent daar niet van gediend, laat dat de hypotheekverstrekker via een brief weten. Als hij niet met een alternatief komt, ga dan naar een andere aanbieder.

Tip

Er zijn situaties waarbij je een rentekorting krijgt als je, samen met de hypotheek, ook een betalingsbescherming of schadeverzekering afsluit bij een specifieke verzekeraar. Dit is een soort pakketkorting. Er zijn ook banken die een rentekorting geven als je een betaalrekening bij ze aanhoudt. Vraag daar in de hypotheekonderhandeling naar.